Sote-uudistuksen aiheuttaman organisaatiomuutoksen vaikutus työhyvinvointiin hyvinvointialueella - Marttila, Vilma (2023)
Tämä tutkimus on laadullinen sisällönanalyysi sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmän roolista hyvinvointivaltiossa ja Suomen hallintohistorian yhdestä isoimmasta reformista eli sote-uudistuksesta. Tutkimuskysymykseni on, miten organisaatiomuutos on onnistunut hyvinvointialueella työhyvinvoinnin ja muutoksen johtamisen näkökulmasta. Tutkimuksen teoreettisessa osuudessa käsittelen hyvinvointivaltion ideaa ja kestävyyden ongelmaa, yleisesti sote-uudistuksen taustaa sekä organisaatiomuutosta, työhyvinvointia ja muutosjohtamista. Tutkimusta varten olen kerännyt aineiston. Tämä aineisto koostuu kyselystä saamistani tiedoista. Aineiston keräsin puolistrukturoidulla kyselylomakkeella, jossa oli yhteensä 11 kysymystä. Sain vastauksia kyselyyn hyvinvointialueella terveydenhuollossa työskenteleviltä henkilöiltä, joilla on tuoretta kokemustietoa sote-uudistuksen vaikutuksista käytäntöön. Tarkastelen tutkimuksessani sitä, millainen reformi sote-uudistus on sekä miksi se on tarpeellinen. Lisäksi lähestyn aihetta myös paikallistason ja työhyvinvoinnin perspektiivistä. Tutkimuksen analyysissa erittelen kyselystä saatuja vastauksia. Tuloksena voi todeta, että sote-uudistukseen varsinaiseen toteutukseen käytetty aika vaikutti olevan liian vähäinen suhteessa uudistuksen merkittävyyteen ja vuosien kestoiseen suunnitteluun. Uudistuksen läpiviennissä työhyvinvointia ei otettu myöskään riittävästi huomioon ja uudistuksen toteutusta ei koettu kovin laadukkaaksi.