Ohjauksen vahvistaminen yliopisto-opiskelijoiden opintopoluilla : opiskelijoiden kokemuksia ja kehittämisehdotuksia ohjauksesta - Perämäki, Riikka (2023)
Tutkimukseni tavoitteena oli jäsentää Jyväskylän yliopiston kasvatustieteiden ja psykologian tiedekunnan opiskelijoiden kokemuksia ohjauksesta sekä kartoittaa heidän kehittämisehdotuksiaan ohjaukselle yliopistossa. Erilaiset opiskelijoiden kokemat haasteet opintopolulla ja yliopiston laadukkaan ohjauksen periaatteiden kehittäminen opiskelijalähtöisesti, vaativat ajankohtaisen näkemyksen siitä, millaisia kokemuksia ja kehittämisehdotuksia opiskelijat ohjaukselle jäsentävät. Tutkimuksen aineisto oli osa Jyväskylän yliopiston kasvatustieteiden ja psykologian tiedekunnan ”Ohjaus opiskeluhaasteissa ja urasuunnittelussa” - kehittämis- ja tutkimushankkeen (2021–2022) aineistoja. Hankkeessa kerättiin aineistoa keväällä ja kesällä 2022 fokusryhmähaastatteluina Jyväskylän yliopiston kasvatustieteiden ja psykologian tiedekunnan opiskelijoilta. Analysoin aineiston laadullisin menetelmin temaattisella analyysilla. Kaiken kaikkiaan voidaan todeta, että yliopisto-ohjaus näyttäytyi opiskelijoiden kokemuksissa erittäin hyvänä asiana ja opiskelijat olivat erittäin tyytyväisiä ohjaukseen opintojen alussa sekä silloin, kun olivat sitä pyytäneet ja saaneet. Opiskelijat tunnistivat hyvin nimeltä erilaisia ohjauspalveluja, mutta edelleen nähtiin ongelmallisena hahmottaa, kenen puoleen opiskelijan tulisi kääntyä missäkin asiassa. Kokemuksista on nähtävissä piirteitä, jotka korostavat ohjauksen matalan kynnyksen saavutettavuuden vahvistamista opintopolun kaikissa vaiheissa. Myös uraohjauksen vahvistaminen nähtiin tärkeänä ja sitä toivottiinkin integroitavaksi enemmän mukaan käytännön opetukseen, toisin sanoen työelämäpedagogiikan vahvistamista yliopisto-opetuksessa.