Ikääntyneiden yksinäisyys teorioiden valossa - Jokisalo, Jenna (2023)
Tässä kandidaatintutkielmassa tarkastellaan ikääntyneiden yksinäisyyttä teorioiden valossa ja kiinnostuksen kohteena on yksinäisyyden kokemukset sekä syyt sen taustalla. Yksinäisyys on ajankohtainen ilmiö, jolla voi olla paljon negatiivisia vaikutuksia ihmisen hyvinvointiin ja ikääntyneiden yksinäisyys onkin ollut yksi ajankohtainen huolenaihe. Tämä tutkielma on toteutettu kuvailevana kirjallisuuskatsauksena, jossa aineisto koostuu kymmenestä vertaisarvioidusta tutkimusta painottuen pääosin Pohjoismaihin, mutta mukana on myös yksi kanadalainen ja yksi australialainen tutkimus. Aineiston analyysissa on hyödynnetty yksinäisyyden teoreettista viitekehystä sekä yksinäisyysteorioita, joita on psykodynaaminen, eksistentiaalinen, kognitiivinen sekä interaktionistinen. Yksinäisyysteorioiden myötä yksinäisyyttä voidaan tarkastella eri lähtökohdista käsin ja sitä kautta yksinäisyyttä voi myös paremmin ymmärtää. Tutkielman tavoitteena on saada kattava kuva ikääntyneiden yksinäisyyden kokemuksista.