Sedentaaristen miesten kokemuksia digitaalisesta valmentajasta - Welling, Julianna (2023)
Tämä pro gradu -tutkielma pyrki selvittämään 18–39 vuotiaiden sedentaaristen eli vähän liikkuvien ja/tai paljon istuvien miesten kokemuksia digitaalisesta valmentajasta. Aihe on tärkeä, sillä vähäisen liikunnan ja yhtäjaksoisen istumisen haitat ovat merkittäviä niin yhteiskunnalle kuin yksilöille hyvinvoinnin, elinajanodotteen sekä talouden näkökulmasta. Tutkielma muodostui sekä teoreettisesta viitekehyksestä että empiirisestä osuudesta. Teoreettinen viitekehys käsitteli aikaisempaa kirjallisuutta liittyen digitaaliseen valmentajaan, teknologian omaksumiseen liittyvään UTAUT2-malliin, antropomorfismiin eli ihmisenkaltaistamiseen sekä terveyskäyttäytymiseen liittyviin muutosvaihemalleihin. Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisena fenomenografisena tutkimuksena, johon osallistui yhteensä yhdeksän 20–31-vuotiasta vähän liikkuvaa ja / tai paljon istuvaa miestä. Osallistujat käyttivät digitaalista valmentajaa (Habinaattori Terveysvalmentaja -niminen mobiilisovellus) yhteensä kuukauden ajan, jonka jälkeen toteutettiin yksilölliset puolistrukturoidut teemahaastattelut. Aineiston avulla oli tarkoitus kuvata, miten osallistujat kokevat digitaalisen valmentajan vaikuttavan heidän liikunta- ja / tai istumistottumuksiin. Lisäksi tarkoitus oli kuvata, miten kohderyhmä kokee digitaalisen valmentajan antropomorfiset piirteet ja teknologian omaksumisen sekä millaisia kriittisiä kokemuksia he kokevat. Tutkielmaa ei tehty yhteistyössä Habinator Health Oy:n kanssa. Tutkimustulosten perusteella kukaan osallistuneista ei kokenut merkittäviä muutoksia heidän istumis- tai liikuntatottumuksissaan. Suurin osa koki kuitenkin pieniä positiivisia muutoksia, ja lähes kaikki istumisen vähentämiseen liittyvän tavoitteen valinneet pääsivät asettamiinsa tavoitteisiinsa kuukauden koekäytön aikana. Osallistujien kriittiset kokemukset koettiin vaikuttavan edellä kuvattuihin tuloksiin. Positiiviset kriittiset kokemukset liittyivät digitaalisen valmentajan luotettavuuteen ja inhimillisyyteen, ja negatiiviset kriittiset kokemukset puolestaan suorituskykyyn ja myös digitaalisen valmentajan inhimillisyyteen. Lähes kukaan tutkimukseen osallistunut ei kokenut digitaalisen valmentajan lähettämiä ilmoituksia inhimillisinä, mutta kokivat niiden emojit ja kivasti muotoillun tekstin hyödyllisinä inhimillisyyttä edistävinä piirteinä. Moni olisi kokenut ilmoitukset inhimillisempinä, mikäli ne olisivat olleet personoidumpia. Useista negatiivisista kokemuksista huolimatta kukaan ei halunnut poistaa toistaiseksi sovellusta puhelimestaan.