An unclosing jaw as a symptom of PAH exposure in rainbow trout yolk sac larvae - Leinonen, Anni (2023)
Fenantreeni (PHE) ja fluoranteeni (FLA), kaksi polysyklistä aromaattista hiilivety-yhdistettä (PAH), ovat yleisesti vesistöissä esiintyviä vierasaineita ja myrkyllisiä kalojen varhaisille kehitysvaiheille. Tässä tutkimuksessa tarkasteltiin vähemmän tunnettua ilmiötä, jossa näille yhdisteille altistuneilla kirjolohen alkiopoikasilla suu ei sulkeudu yhtä hyvin kuin kontrollipoikasilla, sekä muutoksen yhteyttä pään alueen ruston kehitykseen. Poikasia altistettiin PHE:lle ja FLA:lle eri pitoisuuksissa, sekä reteenille (RET), PAH-yhdisteelle, jonka tiedetään aiheuttavan päänalueen epämuodostumia. Poikasten leuan liikettä videoitiin ja pysäytyskuvien avulla mitattiin arvo kohdalle, jossa suu oli pienimmillään (MGmin). Ruston tarkastelua varten poikasia säilöttiin fiksatiiviin ja rustovärjättiin. Tulosten perusteella yhden päivän jälkeen MGmin-arvon keskiarvo oli kontrollia korkeampi altistuksissa 100 ja 200 μg/l FLA, sekä 180 μg/l PHE. Kun poikasia pidettiin puhtaassa vedessä seuraavat viisi päivää, tilastollisesti merkitsevät erot näiden käsittelyiden ja kontrollin välillä katosivat. Lateraalisessa tarkastelussa pään rustossa ei löydetty selkeitä muutoksia kuusi päivää 180 μg/l PHE:lle tai 200 μg/l FLA:lle (vastaavasti 1010 ja 990 nM) altistetuilla poikasilla, mutta 320 μg/l (1370 nM) reteeniä haittasi pään ruston kehitystä, mm. lyhentäen alaleuan Meckelin ruston pituutta suhteessa poikasen pituuteen. Kun leukojen minimietäisyys normalisoitiin rustodatalla, myös kuusi päivää 320 μg/l reteeniä vaikutti negatiivisesti suun sulkeutumiseen, tosin vähemmän kuin 180 μg/l PHE tai 200 μg/l FLA, joista fluoranteenin vaikutus oli edelleen vahvempi. Näiden tulosten perusteella vastakuoriutuneet kirjolohenpoikaset voivat toipua suun sulkeutumisen häiriöstä, joka saatetaan havaita lyhyen, mutta suurikonsentraatioisen, fluoranteeni- tai fenantreeni- altistuksen jälkeen. Häiriö ei näytä johtuvan reteenille ominaisesta pään ruston kehityshäiriöstä, ja yhdessä olemassa olevan kirjallisuuden kanssa tulokset viittaavat siihen, että fluoranteeni ja fenantreeni vaikuttavat todennäköisesti suoraan leuan toimintaan.