An assessment of the level of preparedness of selected Finnish companies towards the EU CSRD - Ottelin, Hanna-Leena (2023)
Vuonna 2024 voimaan astuva EU:n kestävyysraportointidirektiivi (CSRD, Corporate Sustainability Reporting Directive) tuo merkittäviä muutoksia suomalaisten yritysten kestävyysraportointiin. CSRD asettaa yrityksille ympäristöön, yhteiskuntaan ja hallintoon liittyviä raportointivaatimuksia ja sen tavoitteena on lisätä läpinäkyvyyttä ja vertailtavuutta yritysten välillä. Käytännön tasolla yritysten tulee raportoida eurooppalaisten kestävyysraportointistandardien (ESRS, European Sustainability Reporting Standards) mukaisesti. Suomessa uusi direktiivi koskettaa noin 600-800:aa yritystä. CSRD:n vaatimukset muuttavat yritysten raportointia ennen kaikkea merkitsemällä siirtymää vapaaehtoisesta pakolliseen raportointiin. Tämän tutkielman tavoitteena on antaa tietoa suomalaisten yritysten raportoinnin nykytilasta suhteessa CSRD:n vaatimuksiin. Tutkielmassa analysoitiin 30 vuonna 2025 CSRD:n piiriin astuvan suomalaisyrityksen raportointia suhteessa pakollisiin ESRS2 tietovaatimuksiin. Tutkimusmenetelmäksi valikoitui laadullinen sisältöanalyysi. Tutkielman havainnot osoittavat, että suurin osa yrityksistä (60%) on tällä hetkellä valmistunut uudistukseen keskinkertaisesti. Yritysten välillä on kuitenkin paljon vaihtelua. Yrityksistä 23 % ei raportoinut kestävyysasioista lainkaan. Yksikään yritys ei ollut täysin valmistautunut uusiin raportointivaatimuksiin ja kaikkien yritysten on parannettava sekä raportoinnin määrää että laatua. Tarkasteltaessa raportointivaatimusten eri osa-alueita, suomalaiset yritykset raportoivat tällä hetkellä parhaiten tietojen jäljitettävyyteen (IRO-2), liiketoimintamallin ja markkina-aseman kuvaukseen (SBM-1) sekä sidosryhmävuorovaikutukseen (SBM-2) liittyen. Kaikkien yritysten tulee sitä vastoin parantaa raportointiaan hallintoon liittyvissä GOV-4 ja GOV-2 vaatimuksissa. Merkittävimpänä havaintona 93 % yrityksistä tulee tehdä kaksoisolennaisuusanalyysi ja 53 % yrityksistä tulee kuvata arvoketjunsa. Nämä puutteet ovat kriittisiä yritysten raportoinnin tulevan onnistumisen kannalta, sillä kaksinkertaisen olennaisuuden käsite ja ymmärrys omasta arvoketjusta ovat CSRD:n keskeisiä elementtejä.