Tuotepohjaisen ohjelmistokehityksen hallinta ja kehittäminen organisaatiossa - Anttonen, Aki-Petteri (2023)
Tässä pro gradu-tutkielmassa tutkittiin tuotepohjaisen ohjelmistokehityksen hallintaa ja kehittämistä organisaatiossa. Tutkimuksen kohteena oleva organisaation oli sisälogistiikan automaatiojärjestelmiä valmistava yritys Cimcorp Oy. Tutkimuksessa pyrittiin luomaan organisaation ohjelmistotuotelinjalle toimintamalli ja vastaamaan tutkimuskysymykseen: ”Millaisella toimintamallilla tuotepohjaista ohjelmistokehitystä voidaan toteuttaa organisaatiossa?”. Tutkittavan organisaation ohjelmistotuotelinja on suhteellisen uusi, joten sillä ei ole vielä selkeitä toimintatapoja tai prosesseja. Selkeällä toimintamallilla organisaation ohjelmistotuotelinjan toimintaa voitaisiin tehostaa ja selkeyttää. Ohjelmistotuotelinja on kustannustehokas keino valmistaa yksilöityjä ja laadukkaita ohjelmistotuotteita asiakkaille. Ohjelmistotuotelinjan avulla voidaan valmistaa laadukkaampia tuotteita nopeammin ja edullisemmin verrattuna yksittäisten tuotteiden kehittämiseen. Selkeällä toimintamallilla on suora vaikutus ohjelmistotuotelinjan tuotteiden laatuun. Tutkimus toteutettiin suunnittelutieteellisenä tutkimuksena. Tutkimuksessa luotiin toimintamalli organisaation ympäristön ja tietopohjan avulla. Tietopohjaa varten suoritettiin kirjallisuuskatsaus, jonka avulla perehdyttiin ohjelmistotuotelinjan teoriaan. Organisaation ympäristöä tutkittiin puolistrukturoiduilla haastatteluilla, joilla selvitettiin organisaation toimintatapoja ja käytäntöjä ohjelmistotuotelinjaan liittyen. Tutkimuksen lopputuloksena syntynyttä toimintamallia arvioitiin puolistrukturoiduilla haastatteluilla. Arvioinnin perusteella voidaan todeta, että luotu toimintamalli soveltuisi organisaation ohjelmistotuotelinjalle ja sillä voisi olla positiivisia vaikutuksia sen toimintaan. Luodun toimintamallin avulla voitaisiin siis toteuttaa tuotepohjaista ohjelmistokehitystä organisaatiossa.