What makes people trust new technologies? : the influence of trust in intention to use digital services - Kajala, Katriina (2023)
Luottamuksella on avainrooli teknologian käytön omaksumisessa. Ihmiset ovat vähemmän taipuvaisia ottamaan käyttöön uusia teknologioita luottamuksen puutteen vuoksi. Luottamuksen rakentaminen pitää sisällään enemmän tekijöitä digitaalisessa ympäristössä kuin fyysisessä sosiaalisessa maailmassa. Sähköisten järjestelmien kohdalla kommunikointi ei rajoitu pelkästään ihmisten väliseen viestintään, vaan lisäksi siihen sisältyy kommunikointi digitaalisten komponenttien kesken. Luottamuksen ymmärryksen laajentaminen sosiaalisesta maailmasta digitaaliseen ympäristöön tulee jatkuvasti tärkeämmäksi, sillä teknisten ratkaisujen käyttö kasvaa osana jokapäiväistä elämää. Aiemmissa tutkimuksissa on löydetty vahva yhteys luottamuksen ja teknologian käytön omaksumisen välillä, mutta tieto luottamuksen alkuperästä puuttuu. Tutkimusaukko löytyi yleisen yhteiskunnallisen luottamuksen ja teknologian käyttöaikeen välillä, mutta samalla havaittiin, että digitaalisen luottamuksen aluetta ei ole täysin tutkittu. Verkkokyselyä käytettiin tietojen keräämiseen osallistujilta. Sekä yleisen yhteiskunnallisen luottamuksen että digitaalisen luottamuksen havaittiin olevan yhteydessä aikomukseen käyttää digitaalisia palveluita. Yleinen yhteiskunnallinen luottamus osoitti merkittävän, mutta suhteellisen heikon yhteyden aikomukseen käyttää digitaalisia palveluita. Digitaalisella luottamuksella havaittiin olevan suurempi rooli, mutta kaikilla sen yksittäisillä tekijöillä ei ollut yhteyttä aikomukseen käyttää digitaalisia palveluita. Näiden kahden erilaisen luottamuksen tyypin vertailun odotettiin antavan uutta tietoa digitaalisten palvelujen suunnittelua, rakentamista ja markkinointia varten. Tutkimuksen tarkoitus oli selventää, tulisiko digitaalisia palveluja tarjoavien yritysten keskittyä huomioimaan kulloisenkin asiakassegmentin yleisen yhteiskunnallisen luottamuksen tekijät, vai keskittyä digitaalisen luottamuksen tekijöihin.