Critical success factors in implementing artificial intelligence : business value viewpoint - Jaara, Akseli (2023)
Tekoäly on noussut tasaisin väliajoin informaatioteknologian megatrendiksi. Tällä hetkellä tekoälytoteutuksia yritetään implementoida yritysten ja organisaatioiden liiketoimintaan enemmän kuin koskaan, mutta usein myös tuloksetta – moni tekoälytoteutus ei päädy pilottivaihetta pidemmälle. Tekoälyn saavuttama noste on luonut tilanteen, jossa tekoälyä yritetään implementoida laaja-alaisesti liiketoiminnan eri osa-alueille. Tekoälytoteutuksien epäonnistumisiin ja peruttuihin projekteihin on olemassa monia syitä, mutta onnistumisen juurisyitä ja menestystekijöitä ei myöskään tarkkaan tunneta. Tässä pro gradu -tutkielmassa selvitetään, mitkä tekoälyprojektissa ja tekoälyn implementoinnissa ovat kriittisiä menestystekijöitä projektin onnistumisen kannalta tekoälyn tuottaman liiketoiminnallisen arvon näkökulmasta, ja mikä näiden suhde on toisiinsa. Tutkielman tarkoituksena on luoda parempi ymmärrys siitä, mitkä tekijät johtavat tekoälyprojektin todennäköisempään liiketoiminnalliseen onnistumiseen. Tutkimus toteutettiin kaksiosaisena, systemaattisena kirjallisuuskatsauksena ja empiirisenä haastattelututkimuksena. Systemaattisessa kirjallisuuskatsauksessa pohjustettiin kirjallisuuden perusteella tutkimuksessa käytetyt keskeiset käsitteet, jonka pohjalta empiiristä osiota varten luotiin teoreettinen viitekehys tutkimuskysymyksiin vastaamiseksi. Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisena tutkimuksena, puolistrukturoituina ja teemoitettuina asiantuntijahaastatteluina. Haastatteluita järjestettiin yhteensä 9 kappaletta. Empiirisen tutkimuksen tulokset analysoitiin teemoittelun keinoin, ja tuloksia verrattiin kirjallisuuskatsauksessa luotuun teoriapohjaan. Tuloksien ja teoreettisen viitekehyksen pohjalta luotiin malli tekoälytoteutuksien kriittisistä menestystekijöistä liiketoiminnallisen arvon luonnin näkökannalta. Tutkimus ja tulokset vahvistivat olemassa olevan tutkimuksen tuloksia tekoälytoteutuksien kriittisistä menestystekijöistä, mutta tuloksissa tunnistettiin myös uusi kriittisten menestystekijöiden teema. Tutkimuksessa tunnistettiin myös toteutuksen kriittisten menestystekijöiden suhde haluttuun liiketoiminnalliseen vaikutukseen. Tutkimus täydentää tunnistettua tutkimusaukkoa tekoälytoteutuksien kriittisistä menestystekijöistä ja tarkastelee niitä liiketoiminnallisen arvon tuottamisen näkökannalta. Tutkimus ja sen tulokset tarjoavat näkemyksiä ja keinoja käytännön tekoälyprojektien valmisteluun ja toteutukseen antamalla valmiudet tarkastella haluttua liiketoiminnallista vaikutusta ja siihen liittyviä kriittisiä menestystekijöitä.