Association of functional age with physical activity in older people living at home - Blomqvist, Jenny (2023)
Useita biomarkkereita ja niiden yhdistelmiä on kehitetty mittaamaan ikääntymistä, jotta saavutettaisiin syvempi ymmärrys ikääntymisestä ilmiönä kuin mihin kronologisen iän avulla pystytään. Osalla biomarkkereista kerätään tietoa ikääntymisestä erilaisten toiminnallisten mittausten avulla. Fyysisen aktiivisuuden on osoitettu edesauttavan ikääntyneiden toimintakykyä monin tavoin. Ikääntymiseen liittyvät toimintakyvyn muutokset voivat kuitenkin rajoittaa fyysistä aktiivisuutta ja ikääntymisen on havaittu olevan yhteydessä fyysisen aktiivisuuden tason laskuun. Tämän opinnäytetyön tavoitteena on tutkia toiminnallisen biologisen iän summamuuttujan (fBioAge) yhteyttä fyysiseen aktiivisuuteen kotona asuvilla iäkkäillä henkilöillä.