Ilmanpuhdistimet radioaktiivisia aineita sisältävien aerosolihiukkasten kerääjinä säteilyvaaratilanteissa - Aden, Philson-Amanda (2023)
Säteilyvaaratilanteessa hengityksen kautta kehoon kulkeutuvat radioaktiiviset aineet aiheuttavat sisäistä säteilyannosta. Sisälle suojautumisella pyritään vähentämään päästöpilven ylikulun aikana saatavaa sisäistä ja ulkoista säteilyannosta. Sisälle suojauduttaessa suljetaan ja tiivistetään ilmanvaihto mahdollisimman hyvin, mistä huolimatta radioaktiivisia aineita tihkuu sisäilmaan. Tässä pro gradu -tutkielmassa tutkittiin siirrettävien kaupallisesti saatavilla olevien ilmanpuhdistimien kykyä kerätä radioaktiivisia aineita sisältäviä aerosolihiukkasia. Tutkielmassa tehtiin kirjallisuuskatsaus säteilyvaaratilanteissa syntyvistä radioaktiivisia aineita sisältävistä aerosolihiukkasista ja niiden ominaisuuksista. Lisäksi tutustuttiin radonin ja sen hajoamistuotteiden ominaisuuksiin. Kokeellisessa osiossa radonilla ja sen hajoamistuotteilla simuloitiin säteilyvaaratilanteissa sisäilmaan kulkeutuvia radioaktiivisia aineita. Mittauskampanjassa tutkittiin kahden kaupallisen siirrettävän ilmanpuhdistimen, HEPA-suodattimeen perustuvan Electrolux EAP300 ja sähköstaattisen Elixair E400, kykyä kerätä radonia ja sen hajoamistuotteita. Ilmanpuhdistimet keräsivät tehokkaasti radonin kiinnittyneitä hajoamistuotteita, joiden hajoamistuotepitoisuus sisäilmassa laski kertaluokalla 100 minuutissa Electrolux EAP300-ilmanpuhdistimella ja 160 minuutissa Elixair E400-ilmanpuhdistimella. Ilmanpuhdistimet eivät keränneet kiinnittymättömiä hajoamistuotteita tai radonia. Tulosten perusteella sisälle suojauduttaessa ilmanpuhdistimet keräisivät tehokkaasti radioaktiivisia aineita sisältäviä akkumulaatiomoodin aerosolihiukkasia ja vähentäisivät hengityksen kautta niistä saatavaa efektiivistä säteilyannosta. Ilmanpuhdistimet eivät keräisi radioaktiivisia jalokaasuja tai ultrahienoja aerosolihiukkasia.