Ulkopuolinen sivustaseuraaja näköalapaikalla : erovanhempien huoltoriidat uusien puolisoiden näkökulmasta - Peltoniemi, Minna (2023)
Tutkimuksen tarkoituksena on tarkastella, miten erovanhempien huoltoriidat näyttäytyvät uusien puolisoiden näkökulmasta. Tavoitteena on tuoda esille, millaisia tilanteita huoltoriitoihin liittyy, millainen uuden puolison rooli on ja millaisena sosiaaliviranomaisten toiminta näyttäytyy. Uusperhe perhemuotona on tulkittu olevan tutkimusten mukaan erityispiirteinen, joten huoltoriidat siihen lisättynä, tuo siihen mukaansa erityisen mausteensa. Tutkielma on laadullinen ja sen teorettisena viitekehyksenä käytetään perhesysteemistä lähestymistapaa. Systeemiteorian kautta tarkastellaan uuden puolison roolia ja asemaa huoltoriitatilanteissa. Tämän lisäksi myös aiempi aiheiseen liittyvä tutkimus luo kontekstin tälle hyvin moninaiselle perhesysteemien kentälle, kun kyseessä on uusperhe. Tutkimuksen aineisto on kerätty kesäkuussa 2023 sosiaalisen median kautta jaetun Webropol- kyselylomakkeen avulla. Kyselylomakkeeseen saatiin yhteensä 104 vastausta. Aineiston analyysi toteutettiin aineistolähtöisellä sisällönanalyysillä. Tulokset osoittavat, että uudet puolisot kokevat olevansa ulkopuolisia, ja että heillä on hyvin vähän vaikutusmahdollisuuksia erovanhempien huoltoriitoihin liittyen. Toisaalta uudet puolisot kokevat, että heillä on paljon tietoa uusperheen arjesta ja että he haluavat olla osallisia sosiaaliviranomaisten kanssa työskennellessä. Tutkimukseni tunnistaa myös erilaisia uuden puolison rooleja uusperheeseen ja huoltoriitatilanteisiin liittyen sekä näkee systeemisen työotteen merkittävyyden. Tutkimuksen kautta ymmärrys koko uusperhesysteemiä kohtaan toivon mukaan lisääntyy. Tutkimustulokset auttavat hahmottamaan uuden puolison roolia ja myös osaltaan auttaa jäsentämään sen merkityksellisyyttä sosiaaliviranomaisten työskentelyssä.