Suomen eläkejärjestelmän tasa-arvoisuus koulutuksen ja sosioekonomisen aseman mukaan - Kuoksa, Juuso (2023)
Tässä tutkimuksessa tarkastellaan eroja Suomen työeläkkeissä koulutusasteen, sosioekonomisen aseman ja sukupuolen mukaan. Eläkkeitä tarkastellaan korvausasteen ja tuotto-asteen näkökulmasta, ja tällöin kuvataan elintason muutosta eläkkeelle siirryttäessä ja koko elämän aikaisia eläketuloja verrattuna maksettuihin eläkevakuutusmaksuihin. Tutkielmassa tarkastellaan myös tuottoasteiden tulevaisuuden arvioitua kehitystä. Tutkimukset perustuvat Eläketurvakeskuksen ja Tilastokeskuksen tietokantoihin sekä pitkän aikavälin ennusteisiin. Aikaisempi tutkimuskirjallisuus viittaa siihen, että miehillä korvausasteet ja naisilla puolestaan tuottoasteet ovat suuremmat ja että koulutustasolla ja sosioekonomisella asemalla on positiivinen yhteys molempiin. Tämän tutkimuksen tulokset ovat suurimmalta osin samassa linjassa aiemman kirjallisuuden kanssa. Erityisesti muita huonommassa asemassa molemmilla mittaustavoilla ovat perusasteen koulutetut sekä työntekijät. Tulevaisuuden ennusteiden analyysi kuitenkin viittaa siihen, että tuottoasteet tulevat tasoittumaan sekä sukupuolten että koulutusasteiden välillä, jolloin suorin politiikkatoimenpitein asiaan puuttuminen ei välttämättä ole perusteltavaa.