Epätavanomaisen rahapolitiikan vaikutus tulo- ja varallisuuseroihin - Toivonen, Teemu (2023)
Tässä Pro gradu -tutkielmassa tarkastellaan ekspansiivisen epätavanomaisen rahapolitiikan vaikutusta tulo- ja varallisuuseroihin kirjallisuuskatsauksen ja Suomea käsittelevän VAR-mallin avulla. Työn motiivina toimivat uhkakuvat, joiden mukaan määrällinen elvyttäminen voi aiheuttaa merkittävää tulo- ja varallisuuserojen kasvua eritysesti nostamalla osakkeiden hintoja. Aikaisemman tutkimuskirjallisuuden perusteella voidaan todeta, että ekspansiivisella rahapolitiikalla ei näyttäisi olevan tilastollisesti merkittävää vaikutusta tulo- ja varallisuuseroihin. Kirjallisuudessa ei myöskään esiinny merkittäviä viitteitä siitä, että tulo- ja varallisuuserovaikutukset riippuisivat merkittävästi siitä, onko kyseessä tavanomainen vai epätavanomainen rahapolitiikka. Ekspansiivinen rahapolitiikka vaikuttaisi vähentävän erityisesti matalampituloisten työttömyyttä ja puolestaan lisäävän erityisesti korkeampituloisten palkkatasoa. Näiden vaikutuksien nähdään tyypillisesti kumoavan toisensa tuloerojen näkökulmasta. Tutkimuskirjallisuuden mukaan ekspansiivinen rahapolitiikka vaikuttaa myös positiivisesti sekä osake– että asunto-markkinoiden hintoihin. Osakeomistus on yleisempää varallisuusjakauman huipulla, joten osakkeiden arvonnousulla on varallisuuseroja lisäävä vaikutus, joka kuitenkin useimpien tutkimuksien mukaan kumoutuu varallisuusjakauman sisällä tasaisemmin jakautuneen asuntovarallisuuden hintojen nousulla. Asuntojen hintojen noususta hyötyy eniten varallisuusjakauman toiseksi alin viidennes suuremman velkavivun ansiosta. Empiirisessä osiossa havaitaan viitteitä siitä, että 2000-luvulla EKP:n harjoittama rahapolitiikka ei ole lisännyt Suomen varallisuuseroja osake- ja asuntomarkkinoiden arvostuksien kautta. Tämä havainto on linjassa aiemman tutkimuskirjallisuuden kanssa, mutta vaikutukset osake- ja asuntomarkkinoihin hintoihin ovat huomattavasti pienempiä kuin esimerkiksi aiemassa Suomea käsittelevässä tutkimuksessa Mäki-Fränti, Silvo, Gulan ja Kilponen (2022).