Käyttöpääoman tunnuslukujen arvorelevanttius - Laine, Arttu (2023)
Tässä tutkielmassa tutkitaan käyttöpääoman tunnuslukujen arvorelevanttiutta. Aihetta lähestytään kahdella tutkimuskysymyksellä, joista ensimmäisessä keskitytään siihen, ovatko käyttöpääoman tunnusluvut arvorelevantteja. Toisessa tutkimuskysymyksessä pohditaan, mittaavatko käyttöpääoman ja maksuvalmiuden tunnusluvut eri asioita. Tutkielma edustaa kvantitatiivista eli määrällistä tutkimusta. Aineistona käytetään pohjoiseurooppalaisia pörssiin listattuja yrityksiä ja niiden tilinpäätöslukuja vuosien 2016 ja 2020 väliltä. Aineisto on haettu Refinitiv Eikon -tietokannasta. Aineiston koko on 935 havaintoa. Analyysimenetelminä on käytetty Pearsonin korrelaatiokerrointa ja lineaarista regressioanalyysia. Analyysit on toteutettu SPSS-ohjelmistolla. Analyyseissa ei havaittu korrelaatiota käyttöpääomaan liittyvien tunnuslukujen ja yrityksen arvoa kuvaavan muuttujan välillä. Tämän havainnon pohjalta on päädytty lopputulokseen, että käyttöpääoman tunnusluvut eivät ole käytetyn aineiston perusteella arvorelevantteja. Käyttöpääoman ja maksuvalmiuden tunnuslukujen välillä havaittiin korrelaatio, mutta kyseinen korrelaatio ei ollut erityisen vahva. Toisen tutkimuskysymyksen osalta on päädytty johtopäätökseen, jonka mukaan maksuvalmiuden ja käyttöpääoman tunnusluvut mittaavat eri asioita. Tutkielman tulosten vertaaminen aiempaan aihealueesta tehtyyn tutkimukseen on haastavaa, sillä käyttöpääoman arvorelevanttiuteen liittyvää tutkimusta ei juurikaan ole tehty. Tästä poiketen käyttöpääoman tunnuslukujen ja yrityksen kannattavuuden välistä yhteyttä on tutkittu paljon. Jotta tutkielman tulokset olisivat paremmin verrattavissa aiempaan tutkimukseen, analysoitiin korrelaatiotarkastelussa myös kannattavuutta kuvaavaa tunnuslukua. Tämän tunnusluvun osalta havaitut tulokset ovat linjassa aiheesta aikaisemmin tehdyn tutkimuksen kanssa.