Laskenta-ammattilaisten näkemyksiä tilinpäätöksen antaman oikean ja riittävän kuvan toteutumiseen vaikuttavista seikoista - Tapaninen, Riina (2023)
Kirjanpitovelvollisen on laadittava tilikauden toiminnan tuloksesta ja taloudellisesta asemasta oikean ja riittävän kuvan antava tilinpäätös. Kirjanpitolaissa oikean ja riittävän kuvan yhteyteen on liitetty olennaisuusperiaate ja toiminnan laatu ja laajuus. Tarkempia ohjeita siitä, mitä oikea ja riittävä kuva tarkoittaa, miten tarkemmin tilinpäätöksen laatija soveltaa tilinpäätökseen olennaisuusperiaatetta, lainsäännöstö ei määrittele. Edellä mainittujen tulkitseminen ja soveltaminen on tilinpäätöksen laatijan vastuulla. Tämän tutkielman tavoitteena on selvittää laskenta-ammattilaisten näkemyksiä oikean ja riittävän kuvan antavasta tilinpäätöksestä, sen toteutumiseen vaikuttavista seikoista. Tutkielman aineisto muodostuu kahdeksasta haastattelusta, joiden analysointiin käytetään sisällönanalyysiä. Tutkimustulosten perusteella laskenta-ammattilaiset näkevät oikean ja riittävän kuvan käsitteen sisällöltään monipuolisena. Heidän näkemyksensä käsitteen tavoitteesta on yhtenäinen. Tulosten mukaan oikean ja riittävän kuvan antava tilinpäätös toteutuu pääsääntöisesti sille asetettujen vähimmäis-vaatimusten noudattamisella. Laskenta-ammattilaiset toteavat, että tilinpäätöksen valmistuttua, laatijan on tarkasteltava sitä ulkopuolisen asemasta. On arvioitava oikean ja riittävän kuvan vaatimuksen toteutuminen toistamiseen. Arvioinnissa on huomioitava myös talousraportoinnille esitetyt laatukriteerit. Saatujen tulosten mukaan, tilinpäätöksen käyttäjille yrityksestä oikean ja riittävän kuvan antavan tilinpäätöksen toteuttamisessa, kuten myös vaatimuksen toteutumisessa, on tilinpäätöksen laatijan omalla harkinnalla iso vaikutus. Tutkimustulokset osoittavat, että eritoten pienempien yritysten, jotka soveltavat tilinpäätökseen heille myönnettyjä helpotuksia, tilinpäätöksen oikeellisuutta laskenta-ammattilaiset eivät kyseenalaista, mutta sen sisältöä ei pidetä välttämättä aina riittävänä. Myös eri yritysten tilinpäätösten vertailu-kelpoisuus ei saatujen tulosten mukaan aina toteudu.