Opposing western liberal values through cultural conservatism : comparative analysis of the political systems of Malaysia and Poland - Hakala, Eevi (2023)
Tässä maisterintutkielmassa vertasin keskenään Malesian ja Puolan poliittisia järjestelmiä Wolfgang Merkelin kehittämän käsitteen demokratian ´kytkeytyneisyydestä’ (embedded democracy) avulla. Demokratia on Merkelin mukaan ’kytkeytynyt’, kun kaikki demokratian eri osa-alueet ovat kunnossa ja keskenään tasapainoissa toisiinsa nähden. Tässä tutkielmassa selvitetään aineiston avulla, ovatko Puolan ja Malesian poliittiset järjestelmät demokraattisia. Tutkimuskysymykseni olivat: mitä voidaan oppia liberaalidemokratioista vertailemalla toisiinsa kahta eri maanosan maata? Ovatko Puola ja Malesia demokraattisia käsitteen ’kytkeytynyt demokratia’ mukaan? Aineistoni perustui pääosin Freedom Housen julkaisemaan Freedom in the World-raporttiin vuodelta 2021. Aineiston analysoinnin tueksi käytin laajalti aiheeseen liittyvää tutkimuskirjallisuutta. Tutkielmani on henkilökohtainen. Aiheen valinta perustui pääosin haluuni oppia enemmän Puolan ja Malesian poliittisista järjestelmistä. Vertailevan tutkimuksen tekeminen sopii tähän tavoitteeseen erittäin hyvin. Tutkimustuloksissa selvisi, että Malesian ja Puolan demokraattinen tilanne on käytetyn teorian ja aineiston pohjalta selvästi erilainen ja Puola näistä maista on demokraattisempi. Maiden väliltä löytyi myös merkittäviä yhtäläisyyksiä, joista esiin nostin tässä tutkielmassa: 1) vastahakoinen asenne länsimaista liberalismia kohtaan, 2) uskonnon vahva vaikutus yhteiskunnassa ja politiikassa, sekä 3) syrjivät asenteet ja käytänteet naisten ja HLBTQ+ ihmisten poliittista osallistumista kohtaan, mikä implikoi voimakasta kulttuurikonservatismia.