Now you see me, now you don’t : the impact of post trade anonymity on liquidity in the Helsinki Stock Exchange - Launiainen, Vertti (2023)
Läpinäkyvyyden kehittyminen rahoitusmarkkinoilla on herättänyt kysymyksiä sen vaikutuksista likviditeettiin. Siirtymä kohti vähempää läpinäkyvyyttä kaupankäynnissä on noussut pinnalle, ennen kauppaa tapahtuvan anonymiteetin lisääntymisessä ja hiljattain kaupankäynnin jälkeisen anonymiteetin lisääntymisessä. Tästä huolimatta eroja eri pörssien välillä on havaittavissa, ja epävarmuus vallitsee sen suhteen, mitä käytäntöä tulisi noudattaa. Tämä tutkielma tutkii kaupankäynnin jälkeen tapahtuvan anonymiteetin vaikutuksia likviditeettiin pienissä ja keskisuurissa markkina-arvon yrityksissä. Likviditeettiä mitataan osto- ja myyntikurssin välisellä erolla, osakkeelle kohdistuvan kaupankäynnin volyymilla, arvolla sekä vaihtuvuudella. Tutkielma keskittyy Helsingin pörssiin jossa, kaupankäynnin jälkeen tapahtuvaa anonymiteettiä lisättiin loppuvuodesta 2022, kun välittäjien tunnistetiedot piilotettiin kaupan toteutumisen jälkeen pienten ja keskisuurten yrityksien osalta. Suuret yritykset, olivat kokeneet tämän muutoksen jo vuonna 2020. Tästä muodostuva puolisatunnaistettu asetelmaa tutkittiin käyttäen Difference-in-Differences menetelmää, jossa pienet ja keskisuuret osakkeet muodostivat käsittelyryhmän ja suuret osakkeet vertailuryhmän. Tutkielman empiiriset tulokset osoittavat, että kaupankäynnin jälkeen tapahtuvan anonymiteetin lisääntyminen vaikutti positiivisesti likviditeettiin tutkielman parametreillä mitattuna. Lisäksi havaittu likviditeetin lisääntyminen oli suurempaa pienten markkina-arvon osakkeilla. Tietyillä mittareilla likviditeetti parani sekä vertailu- että käsittelyryhmässä mutta, vaikutus oli huomattavasti suurempi käsittelyryhmässä johon muutos kohdistui. Tämä viittaa siihen, että kaupankäynnin jälkeisen anonymiteetin laajentaminen pienten ja keskisuurten yrityksien pariin edesauttoi likviditeettiä ja täten Helsingin pörssin yleistä terveyttä.