Alaselkäkivun yhteys sydämen sykkeeseen kotimittauksissa - Aalto, Jenna (2023)
Alaselkäkipu on yksi toiminta- ja työkykyä maailmanlaajuisesti eniten rajoittava terveystekijä, johon voi liittyä pitkittynyt kipukokemus. Pitkittyneen kipukokemuksen on havaittu olevan yhteydessä autonomisen hermoston toiminnan muutoksiin, jotka voidaan havaita esimerkiksi sydämen sykkeen muutoksina. Sydämen sykkeen mittaaminen on mahdollista myös kotiolosuhteissa, mikä tukee tuki- ja liikuntaelinkuntoutuksen vaikuttavuuden arviointia kipukokemuksen muutoksessa. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää alaselkäkipuisen henkilön kipukokemuksen voimakkuuden yhteyttä sydämen sykkeeseen. Lisäksi tarkasteltiin, miten sukupuoli, ikä, painoindeksi, kipukokemuksen kesto, tupakointi, liikunta-aktiivisuuden frekvenssi, arjen kuormittavuus, todetut hengitys-, sydän- ja verisuonisairaudet sekä työtilanne ovat yhteydessä sydämen sykkeeseen kotimittauksissa.