Kuukautiskiertoon mukautetun vs. perinteisen kestävyysharjoittelun vaikutukset veren rasva-arvoihin ja kehon rasvamassaan - Torvinen, Tuuli (2023)
Kuukautiskierron aikaiset hormonipitoisuuksien vaihtelut aiheuttavat kuukautiskierrolle ominaiset vaiheet. Kuukautiskierron mukana tulevat vaihtelut saattavat vaikuttaa hiilihydraatti- ja rasva-aineenvaihduntaan sekä levossa että harjoittelun aikana. Estrogeeni- ja progesteronipitoisuuksien vaihteluiden vaikutusta tulee tutkia niin suorituskyvyn kannalta kuin terveyteen vaikuttavien tekijöiden vuoksi naisurheilijoilla sekä liikuntaa harrastavilla naisilla. Kuukautiskiertoon mukautetussa harjoittelussa tietyssä kierron vaiheessa painotetaan harjoittelun volyymia tai intensiteettiä suhteessa muihin kierron vaiheisiin. Korkeaintensiteettisen intervalliharjoittelun (HIIT) on todettu olevan tehokas keino kehittää maksimaalista hapenottokykyä sekä vähentää kehon rasvamassan määrää. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, havaitaanko eroa kehonkoostumuksen sekä veren rasva-arvojen muutoksissa perinteisen kestävyysharjoittelun ja kuukautiskiertoon mukautetun kestävyysharjoittelun välillä.