Dynaamisessa ympäristössä tapahtuvan visuaalisen päätöksenteon helpottaminen - Leinonen, Hertta (2023)
Suuri osa ihmisen ja tietokoneen välisestä vuorovaikutuksesta koostuu visuaalisesta navigoinnista, ja tiedon etsimisestä erilaisista käyttöliittymistä. Ympäristöjä tarkkaillessaan ihminen joutuu päättämään, mihin kohteeseen kiinnittää huomionsa, sillä visuaalinen järjestelmä ei kykene käsittelemään kaikkia ärsykkeitä samanaikaisesti. Käyttäjän on kuitenkin onnistuttava tekemään päätös seuraavista toiminnoistaan visuaalisesti vastaanottamansa informaation perusteella. Tämä pro-gradu -tutkielma käsittelee dynaamisessa ympäristössä tapahtuvaa visuaalista päätöksentekoa, sen laskennallista mallintamista, ja mallien validointia. Osana tutkielmaa toteutettiin empiirinen tutkimus, jossa visuaaliseen dynaamiseen päätöksentekoon helpottavasti vaikuttavia tekijöitä tutkittiin simuloidussa tehtäväympäristössä kahtakymmentä koehenkilöä apuna käyttäen.