Aineenopettajien ja aineenopettajaopiskelijoiden kokemuksia Jyväskylän yliopiston fysiikan laitoksen aineenopettajakoulutuksesta - Hytönen, Antti (2023)
Matemaattisten aineiden opettajaopiskelijoiden määrä on ollut viime vuosina laskussa. Jyväskylässä muutos opetusharjoittelijoiden määrässä on ollut hyvin merkittävä 2010-luvulla. Jotta opettajaopiskelijat valmistuisivat, on tärkeää ymmärtää heidän kokemuksiaan opinnoistaan. Aineenopettajien koulutusta opiskelijoiden näkökulmasta ei ole tutkittu Jyväskylän yliopiston fysiikan laitoksella viime vuosina. Tässä tutkielmassa pyritään tarkastelemaan millaisia kokemuksia fysiikan aineenopettajaopiskelijoilla ja valmistuneilla fysiikan aineenopettajilla on heidän koulutuksestaan Jyväskylän yliopiston fysiikan laitoksella. Aineistona tutkielmassa on neljän opettajaksi valmistuneen ja kolmen opettajaksi maisterivaiheessa opiskelevan haastattelut. Haastateltavat kokivat, että fysiikan laitoksella aineenopettajakoulutusta ei huomioida juurikaan fysiikan kursseilla. Sisältötietojen osalta haastateltavat kokivat olevansa olevansa valmiita toimimaan opettajana. Arki opettajana ja opettajuus olivat puolestaan teemoja, joihin olisi kaivattu lisää tukea. Haastateltavat tunnistivat myös joitakin aineenopettajaopiskelijoihin liittyviä oletuksia fysiikan laitoksen ilmapiirissä. Yksilökohtaiset erot siinä millaisena haastateltavat koulutuksen kokivat, olivat hyvin merkittäviä.