Järjestäminen toimintatapana sosiokulttuurisen innostamisen näkökulmasta : analyysi Palvelualojen ammattiliitto PAMin, Teollisuusliiton ja Julkisten ja hyvinvointialojen ammattiliitto JHL:n näkemyksistä järjestämiseen - Räsänen, Minna (2023)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena on tarkastella kolmessa suomalaisessa ammattiliitossa käytössä olevaa toimintatapaa nimeltä järjestäminen sosiokulttuurisen innostamisen näkökulmasta. Tavoitteena oli tutkia järjestämisen merkitystä muutoksena organisaatioissa sekä tuoda esille mallin ilmiömäisyys suomalaisessa ammattiliittokentässä sekä mallin yhteneväisyydet sosiaalipedagogiseen lähestymistapaan sekä työskentelymenetelmiin. Tutkimus on luonteeltaan laadullinen tapaustutkimus ja tutkimuksen aineisto koostuu kolmen ammattiliiton työntekijän haastatteluvastauksien analyysista. Kyseiset henkilöt ovat toimineet keskeisissä tehtävissä järjestämisen osalta omassa organisaatiossaan. Haastatteluaineisto analysointiin sisällön analyysin periaatteiden mukaan luokittelemalla. Tutkimustulokset osoittivat, että järjestämismalli on otettu käyttöön liitoissa tietoisesti, koska sen on koettu lisäävän liittojen neuvotteluvoimaa ja vahvistavan työpaikka- ja luottamushenkilörakenteita. Järjestämismallin käyttöönottoon liitoissa on liittynyt vahva toiminnan uudelleen organisoituminen, jossa keskeistä on ollut luoda uudenlaisia väyliä jäsenille ottaa osaa ja osallistua. Järjestämisen toimintatapoja yleisesti tarkastellessa ja yhdistäen haastatteluista saatuihin vastauksiin voidaan nähdä, että järjestäminen toimintatapana käyttää sosiaalipedagogisia työvälineitä sekä kasvatuksellista työtapaa ja siinä on sosiokulttuuriseen innostamiseen liittyviä elementtejä. Tutkimani ilmiö, järjestäminen, näyttäytyy aineiston valossa uudelta ja tietoiselta tavalta toimia suomalaisessa ammattiyhdistysliikkeessä. Tutkimus antaa hyvän lähtökohdan myös jatkotutkimukselle ammattiliittojen jäsenten osallisuuteen ja sitoutumiseen liittyen sekä järjestämistoiminnasta saatujen konkreettisten tulosten tarkasteluun.