Asenteet 3D tulostettuja elintarvikkeita kohtaan suomessa - Först, Jenni (2023)
3D tulostaminen on kehittynyt valtavasti viime vuosina ja sen hyödyntäminen on levinnyt jopa elintarvikealalle asti. Elintarvikkeiden 3D tulostaminen on ollut kasvava trendi myös Suomessa ja se on herättänyt paljon huomiota kuluttajien keskuudessa aiheen uutuuden sekä tuntemattomuuden takia. Kuluttajien tietämystä ja asenteita on toistaiseksi tutkittu melko vähän, sillä aikaisempi tutkimus on keskittynyt pääasiassa tekniikan kehittämiseen ja sen tuomiin mahdollisuuksiin. Niinpä tässä pro-gradu tutkielmassa koitetaan vastata tähän tutkimusaukkoon ja selvittää kuluttajien asenteita 3D tulostettuja elintarvikkeita kohtaan. Tutkielma jakautuu kahteen osaan, kirjallisuuskatsaukseen sekä empiiriseen osioon. Empiirinen osuus toteutettiin laadullisena sisällönanalyysina, jossa hyödynnettiin apuna tyypittelyä. Aineisto kerättiin puolistrukturoitujen haastatteluiden avulla. Aineiston analyysin perusteella kuluttajat voidaan jakaa kolmeen tyyppiin heidän asenteidensa ja innovaation ominaisuuksiin suhtautumisen perusteella. Tutkimuksessa löydetyt tyypit ovat epäileväiset, kiinnostuneet sekä erittäin kiinnostuneet. Epäileväiset suhtautuivat 3D tulostettuun ruokaan neutraalista tai negatiivisesti eikä aikaisempaa kokemusta aiheesta juuri ollut. Kiinnostuneet taas suhtautuivat aiheeseen positiivisesti ja uskoivat 3D tulostetun ruuan mahdollisuuksiin tulevaisuudessa. Kokemusta aiheesta ei kuitenkaan juurikaan ollut. Erittäin kiinnostuneet taas suhtautuivat 3D tulostettuun ruokaan suurella mielenkiinnolla. Tätä tyyppiä yhdisti jonkinlainen teknologinen koulutustausta ja oma kiinnostus aiheeseen. Tutkielma toteutettiin laadullisena tutkimuksena, joten sen tuloksia ei voi sellaisenaan soveltaa suurempaan joukkoon. Tutkielma pyrkiikin antamaan näkökulmaa aiheeseen ja tuomaan lukijalleen ylätason ymmärrystä elintarvikkeiden 3D tulostamisesta sekä asenteista 3D tulostettua ruoka kohtaan.