Onnistumiseen johtavat tekijät IT-projekteissa - Koikkalainen, Miika (2023)
IT-projektien onnistuminen ei ole itsestäänselvyys. Suuri osa aloitetuista IT-projekteista epäonnistuu osittain tai täysin. IT-projektien onnistumisen aste on viime vuosikymmenenä pysynyt noin kolmanneksessa, joten on tärkeää selvittää, minkälaisilla tekijöillä voi parantaa projektien onnistumisen astetta. Tutkimus tehtiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena ja sen tarkoituksena oli löytää erityyppisille IT-projekteille keskeisempiä onnistumista lisääviä tekijöitä. Tutkimuksessa selvisi, että mikään yksittäinen tekijä ei johda IT-projektin epäonnistumiseen vaan siihen vaikuttaa monien tekijöiden yhteisvaikutus. Projektinhallinnalla ja sen eri tekijöillä havaittiin olevan keskeinen vaikutus onnistumisen lisäämisessä. Suurimpia yksittäisiä tekijöitä, joilla havaittiin olevan merkitystä onnistumiseen, olivat kommunikaation onnistumine, projektipäällikön osaaminen ja hyvä riskienhallinta. Kommunikaation tärkeys näkyy niin sisäisessä kuin ulkoisessakin kommunikaatiossa. On tärkeää, että asiakkaan kanssa kommunikoidaan riittävästi ja selvitetään sekä sovitaan yhteiset tavoitteet. Projektipäällikön rooli onnistumisen kannalta on merkittävä. Projektipäällikön tärkeimmät osaamisalueet ovat kommunikaatio, tiiminhallinta ja projektinhallinta. Riskienhallinnan merkitys korostuu suurissa ja kompleksissa IT-projekteissa, joissa on tärkeää havaita ja tunnistaa riskejä jo ennen, kun ne realisoituvat. IT-projektien onnistumiseen vaikuttavia tekijöitä onkin siis havaittavissa koko projektin ajan.