Position quadrature measurements of a nanomechanical resonator using pulsed optomechanics - Männikkö, Milla (2023)
Mittaustekniikan kehityksen myötä on ilmennyt, että tänä päivänä yhä useammin mittatarkkuutta rajoittavat kvanttimekaaniset ilmiöt. Tämä kvanttimekaniikan tuoma raja mittaustarkkuudelle voidaan kuitenkin väistää nokkelalla yhdistelmällä tekniikoita. Tässä pro gradu -tutkielmassa tehtiin pulssitettuja optomekaanisia mittaussarjoja fotonikiteiselle nanopalkkiresonaattorille sen paikkakvadratuurin mittamista varten, sillä vain toisen kvadratuurin mittaaminen mahdollistaa kvanttimekaniikan asettaman tarkkuusrajan välttämisen. Resonaattorin paikka mitattiin tarkuudella, joka oli 311 kertainen verrattuna resonaattorin nollapiste-energiassa tapahtuvaan värähtelyyn (xzpf ) verrattuna.