Marginaalinen äitiys : äitiyden kokemuksia kaltereiden takaa - Salminen, Susanna (2023)
Tutkielmani käsittelee naisvankien kertomia ajatuksia ja kokemuksia äitiydestä. Tutkielmassani selvitän, mitä asioita naisvangit nostavat esiin puhuessaan äitiydestä, mitä äitiys naisvangeille merkitsee ja miten äitiys toteutuu, kun äiti on vankilassa. Tutkielmani viitekehyksenä on marginaalin marginaali. Nainen, joka on vanki sekä äiti, rikkoo yhteiskuntamme normeja usealla tavalla eikä vastaa niin sanottuun normiin. Tutkielmassani on feministinen näkökulma. Tuon tutkielmassani esiin naisvankien asemaa vankilajärjestelmässä ja nostan esiin naiserityisen työn käsitteen. Nykyinen vankilajärjestelmä on rakentunut miesnormin mukaisesti ja se asettaa omat haasteensa naisvangeille. Tutkielmani aineistona on 2 kotimaista väitöskirjaa, 3 vertaisarvioitua artikkelia sekä 3 muuta tutkimusta, jotka käsittelevät naisvankien omakohtaisia kokemuksia äitiydestä. Yksi artikkeleista on englantilainen, muut artikkelit ovat englanninkielisiä, suomalaisten tutkijoiden tekemiä. Väitöskirjat sekä muut tutkimukset ovat kotimaisia. Tutkielmani on toteutettu kirjallisuuskatsauksena, minkä tavoitteena on saada syvällisempää ymmärrystä ja tietoa tarkasteltavana olevasta aiheesta. Aineisto on analysoitu teemoittelemalla. Tutkielmani tulosten perusteella voidaan todeta, että äitiys ja lapset ovat hyvin merkityksellisiä naisvangeille. Äitiys voi toimia positiivisena voimavarana vankeustuomion aikana, mutta se tuo myös negatiivista tunnelastia, kuten jatkuvaa syyllisyyttä ja surua. Naisvankien kohdalla äitiyden näkökulma olisi hyvä ottaa huomioon kuntoutumisen näkökulmasta, koska äidin vankeustuomio vaikuttaa hyvin moneen ihmiseen naisvangin lähipiirissä.