Ukrainan sodan vaikutukset äärioikeiston väkivaltakykyyn Suomessa - Heikkilä, Ville (2023)
Euroopan ja Suomen turvallisuustilannetta on kuvattu vakavammaksi ja vaikeammin ennakoitavaksi kuin kertaakaan kylmän sodan jälkeen. Suurvaltojen keskinäinen kilpailu on voimistunut ja sääntöpohjainen kansainvälinen järjestelmä on heikentynyt. Venäjän hyökkäys Ukrainaan 2022 järisytti turvallisuusympäristöä ja täysimittainen sota alueella on luonut mahdollisuuksia ääriliikkeiden väkivaltakyvyn kasvattamiseksi taistelukokemuksen, aseiden hankkimisen sekä kontaktien luomisen kautta. Tutkimus sijoittuu käynnissä olevaan konfliktiin, jonka vaikutuksista äärioikeiston väkivaltakyvylle on tehty vain vähän tutkimusta. Tutkimuksen puutteen ja viranomaisten julkaisuiden perusteella tutkimustarve on ilmeinen. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, miten äärioikeiston väkivaltakyvykkyys nähdään Suomessa Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Tutkimus on luonteeltaan empiirinen ja laadullinen. Siinä hyödynnetään fenomenografista tutkimussuuntausta. Teoriaosuudessa lähteinä hyödynnettiin aiempia tutkimuksia, viranomaisjulkaisuja ja uutisia. Tutkimusaineisto kerättiin haastattelemalla viranomaisia ja muita keskeisiä toimijoita. Haastattelut toteutettiin teemahaastatteluina, mutta menetelmää laajennettiin osittain kertomushaastattelun puolelle. Aineiston analyysi tehtiin fenomenografisesti ATLAS-ohjelmistoa hyödyntäen ja tavoitteena oli luoda kollektiivinen kuvaus ilmiöstä. Tutkimuksen perusteella Ukrainan sodan vaikutukset äärioikeiston väkivaltakykyyn jaetaan Ukrainasta tai Suomesta hankittuun osaamiseen, verkostoitumiseen ja väkivallantekovälineiden kulkeutumiseen äärioikeistolle. Tähän mennessä vaikutusta on ollut vierastaistelijoiden hankkimalla osaamisella ja verkostoitumisella. Suomessa ääriliikkeiden sisäisen koulutuksen ja vapaaehtoisen maanpuolustuskoulutuksen nähdään luovan mahdollisuuksia väkivaltakyvyn kehittämiselle. Resurssien osalta merkittävää muutosta ei ole tapahtunut. Aseita tai räjähteitä ei ole tiettävästi kulkeutunut konfliktialueelta Suomeen eikä äärioikeiston aseistautuminen ole näyttäytynyt merkittävänä. Terrorismin uhka Suomessa ei ole merkittävästi noussut Ukrainan sodan seurauksena eikä näkyviä muutoksia ole tapahtunut. Väkivaltapotentiaali on kuitenkin kasvanut ja viranomaiset tunnistavat laajasti erilaisia uhkia, joihin varaudutaan. Uhkien odotetaan näyttäytyvän todennäköisimmin sodan päätyttyä. Tutkimuksella vahvistettiin aiempia tutkimustuloksia ja lisättiin tietoa Ukrainan sodan vaikutuksista äärioikeiston väkivaltakyvylle kansalliset erityispiirteet huomioiden.