Tekoälyn ja koneoppimisen käyttöönotto terveydenhuollon työvuorosuunnittelussa - Pesonen, Petteri (2023)
Tekoälyn käyttö eri toimialoilla yleistyy jatkuvasti. Organisaatiot odottavat tekoälyn tuovan hyötyjä heidän prosesseihin ja tätä kautta heidän liiketoimintansa tehostuu. Tekoälyä käyttöönottava organisaatio ei välttämättä tiedä mitä kaikkea tekoälyn käyttöönottoon liittyy. Tämä tutkimus pyrkii selvittämään tekoälyn käyttöönottoon liittyviä hyötyjä ja terveydenhoitoalan työvuorosuunnittelussa. Tutkimuksella vastaamaan tutkimuskysymykseen ”Mitkä tekijät vaikuttavat onnistuneeseen käyttöönottoon terveydenhoitoalan työvuorosuunnittelussa?” Tutkimuksessa hyödynnetään alan aikaisempia teorioita koskien teknologioiden käyttöönottoa ja omaksumista. Tämä tutkimus on tapaustutkimus laadullisin menetelmin. Aineisto on kerätty kohdeorganisaatioista puolistrukturoidulla haastattelulla, jotta haastateltavilta henkilöiltä on saatu laajat näkemykset tutkimuksen aiheeseen. Aineistoa on kerätty kahdessa eri vaiheessa; ensimmäiset haastattelut on toteutettu ennen käyttöönottoa ja toisen vaiheen haastattelut on toteutettu pilottivaiheen jälkeen. Kahdessa eri vaiheessa toteutettujen haastattelujen avulla pystytään selvittämään paremmin mitkä tekijät vaikuttavat käyttöönottoon. Tutkimuksen tulokset näyttävät, että käytön aikomuksella on suuri vaikutus tekoälyn ja koneoppimisen käyttöönottoon terveydenhoitoalan työvuorosuunnittelussa. Tekoälyn ja koneoppimisen tehostamat prosessit vaikuttavat myös vahvasti tekoälyn ja koneoppimisen käyttöönottoon. Tämä tapaustutkimus esittää selkeästi tekoälyn ja koneoppimisen käyttöönoton odotukset, hyödyt, haitat ja kehityskohteet terveydenhoitoalan työvuorosuunnittelussa.