Female players’ perceptions of playing video games and their effect on language learning - Korhonen, Natalia (2023)
Videopelien saatavuus ja pelaaminen on lisääntynyt räjähdysmäisesti, peleihin ja pelialaan panostetaan enemmän ja alalle voi kouluttautua jo useammassa oppilaitoksessa Suomessa. Myös pelaamisen tutkimus on lisääntynyt ja videopeleillä on havaittu olevan paljon erilaisia positiivisia vaikutuksia. Etenkin kieltenoppimista on tutkittu paljon ja videopelien on todettu olevan hyödyllisiä kieltenoppimisen kannalta (esimerkiksi Reinhardt, 2019; Sundqvist & Sylvén 2012; Uuskoski, 2011). Usein tyttöjen osuus näissä tutkimuksissa on kuitenkin ollut melko vähäistä. Syyksi tähän on arveltu, että tytöt eivät pelaa, he eivät pelaa yhtä paljon kuin pojat tai he pelaavat erilaisia pelejä (esimerkiksi Saarela, 2010; Uuskoski, 2011; Phan, Jardina and Hoyle, 2012). Perinteisesti tyttöjä ei ole myöskään välttämättä hyväksytty osaksi videopelien maailmaa, esimerkkinä tästä ongelmallinen Gamergate -ilmiö. Tämän tutkimuksen tarkoitus oli selvittää, kokevatko tytöt oppivansa kieliä videopelejä pelaamalla, tutkia heidän pelikäyttäytymistään ja -mieltymyksiään sekä kokemuksiaan niin videopelien pelaamisesta kuin kielenoppimisesta.