Monialainen yhteistyö lastensuojelun sosiaalityössä hyvinvointialueilla - Hautsalo, Katri (2023)
Teoria osiossa määritellään sosiaalityö, lastensuojelu, monialainen työskentely lähikäsitteineen sekä hyvinvointialue. Monialainen yhteistyö on muodostunut merkittäväksi osaksi sosiaalityön käytännössä. Tutkielmassa keskitytään monialaiseen työskentelyyn hyvinvointialueiden lastensuojelun sosiaalityön viitekehyksestä kirjallisuuskatsauksen keinoin. Aineistona on käytetty tutkimuksia ja sitä on täydennetty hankeraportein ja artikkelein, joista on löytynyt erilaisia esimerkkejä alueellisista ja kansainvälisistä kehittämishankkeista ja työskentelymalleista monialaisesti lastensuojelun sosiaalityössä. Aineiston käsittelyssä on käytetty teemoittelua. Hyvinvointialueiden aloittaminen on tuonut valtakunnallisesti tarpeen kehittää edelleen toimivia ja tuloksellisia keinoja toteuttaa sote-integraatiota ja pohtia eri toimintoja uudelleen. Kansainvälisesti sosiaalityötä, lastensuojelua ja monialaista työskentelyä toteutetaan hyvin erilaisin tavoin. Eri sektoreiden välinen yhteistyö lisää ymmärrystä ja yhteistyön sujuvuutta. Se auttaa myös yhteisen käsitteistön omaksumista, kun eri sektoreilla on omat käsitteet ja merkitykset myös monialaisuudesta. Monialainen työskentely voi sujuvoittaa asiakkaan palvelua ja ennaltaehkäistä laajempia ongelmia, kun kokonaisuus on paremmin tiedossa ja voidaan ehkäistä päällekkäistä työtä. Tämä auttaa myös taloudellisten resurssien säästämisessä. monialainen yhteistyö voi myös parantaa työhyvinvointia. Monialaisen työn huonoja puolia ei juurikaan ole ilmennyt, haasteita sen tekemiseen on jonkin verran; osin ne ovat rakenteellisia organisaatioiden tai lainsäädännön kautta. Vuorovaikutusosaaminen korostuu monialaisessa työskentelyssä.