Description des termes a, â, an, e, schwa, ê, è, é, eu, i, î, in, o, ô, ò, on, ou, u, û et un dans les manuels de chant de García (1847), de Lemaire – Lavoix fils (1881), de Pierlot (1983) et de Hallard (2020) - Niininen, Heikki (2023)
Tutkimuksen kohteena on ranskankielisen laulupedagogiikan vokaalien kuvailu 1840-luvulta nykypäivään. Tieteellisen fonetiikan synty 1800-luvun lopussa on vaikuttanut laulupedagogiikan metodologiaan ja sanastoon. Laulupedagogiikassa pyritään ottamaan tarkasti huomioon äänifysiologian tieteellinen kuvaus ja kielten foneettiset piirteet, mutta kokoavaa tietoa laulupedagogiikan terminologian tieteellistymisestä on varsin vähän. Äänenkuljetuksen kannalta tärkein foneettinen elementti on vokaalit, jonka vuoksi tutkimuksen aineisto on rajattu koskemaan pelkästään niitä.