Kybertoimintaympäristön hierarkkisen rakennemallin hyödyntäminen älypuhelimissa - Laitinen, Otto (2023)
Älypuhelimien käyttäjämäärä on kasvanut huomattavasti viimeisimpien vuosien aikana ja suurin osa ihmisistä ympäri maailmaa omistaa älypuhelimen jossakin vaiheessa elämäänsä. Älypuhelimien suosion kasvu on tuonut mukanaan alalle huomattavan määrän rikollisuutta ja valtiollista hyväksikäyttöä. Tässä pro gradu -tutkielmassa tutkittiin kybertoimintaympäristön hierarkkista rakennemallia viitekehyksenä hyödyntäen mallin eri kerroksissa esiintyviä kyberuhkia. Kybertoimintaympäristön hierarkkista rakennemallia muotoiltiin tutkimusta varten niin, että sitä pystyttiin käyttämään älypuhelimien kontekstissa. Tutkielman teoriaosassa selvisi, että älypuhelimiin kohdistuvien kyberuhkien määrä on huomattavassa nousussa. Älypuhelimiin kohdistuvien hyökkäysvektorien määrä ja laatu vastaavat tänä päivänä jo tietokoneisiin suunnattuja hyökkäysvektoreita. Ennusteet älypuhelimien tulevasta kehittymisestä osoittavat myös sen, että kybertoimintaympäristöön on ennustettavissa tulevan uusia, vieläkin suurempia uhkia älypuhelimille ja älypuhelimien käyttäjille. Tutkielman empiirinen osa suoritettiin laadullisena sisällönanalyysinä ja aineisto kerättiin puolistrukturoiduilla haastatteluilla. Haastatteluiden tuloksista selvisi, että verrattuna aiempiin tutkimuksiin, älypuhelinkäyttäjien tietoturvatuntemus ja valmius erilaisia tietoturvauhkia vastaan on pääosin hyvällä tasolla. Älypuhelimien käyttäjät ovat tutkimuksen mukaan hyvin tietoisia fyysisistä uhkista, kuten älypuhelimen varastamisen, katoamisen tai hajoamisen mahdollisuudesta. Samalla älypuhelimien käyttäjät pyrkivät estämään näitä tapahtumasta tehokkaasti. Älypuhelimien käyttäjät ovat myös tarkkoja laitteiden käyttöjärjestelmien ja laiteohjelmistojen ajantasaisuudesta sekä luvallisuudesta. Tutkimus osoittaa, että turvallisuuden kannalta varomattomimpia älypuhelimien käyttäjät ovat erilaisten sovellusten asentamisen ja käytön osalta.