Graafitietokannat esineiden internetissä - Jokela, Ilkka (2023)
Esineiden internetin (IoT) laitteet tuottavat valtavat määrät tietoa. Monesta eri laitteesta ja lähteestä kerätty tieto on usein jäsentämätöntä. Relaatiotietokannoista poiketen graafitietokantojen tietomalli soveltuu hyvin jäsentelemättömälle tiedolle. Tämän tutkielman tavoitteena on selvittää mitä tulee huomioida graafitietokantaa hyödyntävän IoT-järjestelmän väliohjelmisto- ja sovelluskerroksen suunnittelussa ja toteutuksessa. Lisäksi tutkielman tavoitteena on selvittää mitä graafitietokantavaihtoehtoja on saatavilla, soveltuuko graafitietokanta IoT-järjestelmän tietokantajärjestelmäksi ja miten dokumentoida tietokannan valinta ja muut arkkitehtuuripäätökset. Tutkielman tutkimus toteutetaan suunnittelututkimuksena. Suunnittelututkimuksessa suunnitellaan ja toteutetaan graafitietokantaa hyödyntävä IoTjärjestelmä, joka mittaa ja visualisoi olosuhteita. Tutkimuksessa kävi ilmi, että graafitietokantaa hyödyntävän IoT-järjestelmän väliohjelmisto- ja sovelluskerroksen suunnittelussa ja toteutuksessa on otettava huomioon, että järjestelmän arkkitehtuuri ja tietomalli on helposti laajennettavissa ja muokattavissa. Tutkimus osoitti, että graafitietokannan tietomalli on joustava ja helposti laajennettavissa,minkä vuoksi graafitietokanta soveltuu hyvin IoT-järjestelmän tietokantajärjestelmäksi. Graafitietokannoista Neo4J on selkeästi suosituin, monipuolisin ja tuetuin. Tutkimuksessa selvisi, että arkkitehtuuripäätösten dokumentointiin ei ole yhtä kaikkiin projekteihin sopivaa mallia. Tämän vuoksi tutkimuksessa luotiin arkkitehtuuripäätösten dokumentaatiomalli, joka soveltuu IoT-järjestelmän väliohjelmisto- ja sovelluskerroksen suunnitteluun ja toteutukseen.