Erfarenhetsexpertis ur empowerment-teoretiskt perspektiv : en systematisk litteraturstudie - Viitanen, Bodil (2023)
Denna kvalitativa studie studerar erfarenhetsexpertis ur en empowerment-teoretisk synvinkel. Erfarenhetsexperter och deras kunskap har en central betydelse idag inom social- och hälsovården i Finland. En erfarenhetsexpert har oftast en personlig erfarenhet av psykisk eller fysisk sjukdom, missbruk, funktionsnedsättning, klientskap inom socialvården eller erfarenhet av att vara närstående eller anhörig. Erfarenhetsexpertverksamheten har förändrat klienters och tjänsteanvändares ställning och roll de senaste åren. Erfarenhetsexpertens erfarenhetskunskap kan tas tillvara exempelvis i planering, förverkligande, utveckling och utvärdering av tjänster. Idag finns en stark laglig grund för delaktighet för dem som berörs av service och tjänster inom social- och hälsovård. Avhandlingens syfte är att utreda hur erfarenhetsexpertis som sakkunskap beaktas inom sociala sektorn och om empowerment har betydelse i kontexten. I teoridelen beskrivs deltagande och delaktighet i relation till empowerment, makt och socialt arbete. Empowerment som betyder egen makt kan ses som en personlig utvecklingsprocess, men även omgivning, relationer och strukturer påverkar empowerment. Empowerment ger hopp och fakta om att förändring är möjlig. Socialt arbete kan möjliggöra kraftingivande möten med klienter och redskap att påverka systemet, vilket empowerment och demokrati handlar om. Makt är inbyggt i strukturer och relationer. Makt förekommer i socialarbetarens yrkesutövning och i relationen till dem hen ska stödja och hjälpa. Som forskningsmetod användes systematisk litteraturstudie. Urvalet omfattade 10 vetenskapliga kollegialt granskade artiklar och genom kvalitativ innehållsanalys analyserades materialet. I analysen steg fram att sakkunskap och roller är i förändring där professionella och erfarenhetsexperter möts. Resultatet av analysen sammanfattades i tre grupper: kunskap i förändring, deltagande som rättighet att få medverka och styra och maktaspekter. Delaktighet och deltagande möjliggör i bästa fall välbefinnande för erfarenhetsexperten och ökar erfarenhetskunskap bland professionella. Delaktighet och deltagande visar på ett behov att få medverka och dela erfarenhetskunskap med professionella och de styrande. Det kan skönjas motstånd mot förändring i maktrelationer hos professionella. Det upplevs maktlöshet hos erfarenhetsexperter. Erfarenhetsexpertis är något man uppnår genom personlig utveckling, vilket kan möjliggöröra att egen makt, empowerment ökar. Erfarenhetsexperter förväntas anta en viss roll, som erbjuds dem av professionella eller de som bestämmer. Trots maktmotstånd ses också delad makt som ett ideal. Barnens rättigheter att få vara delaktiga enligt FN:s deklaration om barns rättigheter utmanar också den professionella makten i denna kontext. Inom socialt arbete finns det både möjligheter och utmaningar inom erfarenhetsexpertis. Att makten har en betydelse i relationer och strukturer som omgärdar erfarenhetsexpertis är påtagligt och det gäller också socialt arbete.