Fysiikan opettajien näkemyksiä vuoden 2019 lukion opetussuunnitelmasta - Mäki-Panula, Tapio (2023)
Lukion opetussuunnitelmaa uudistettiin vuonna 2019 uuden lukiolain myötä ja tällöin julkaistiin uudet lukion opetussuunnitelman perusteet. Uusi lukion opetussuunnitelma otettiin käyttöön lukioissa ympäri Suomen syksyllä 2021. Tässä tutkielmassa tutkitaan uutta opetussuunnitelmaa fysiikan näkökulmasta. Tutkielmassa käydään läpi, mikä on muuttunut siirryttäessä uuteen lukion opetussuunnitelmaan ja järjestettiin kyselytutkimus lukio-opettajille ympäri Suomen. Kyselyn avulla haluttiin tutkia, mitä mieltä lukio-opettajat ovat uudesta fysiikan opetussuunnitelmasta ja mitä eroja he havaitsevat vuoden 2015 opetussuunnitelmaan verrattuna. Tutkielmasta käy ilmi, että kursseista moduuleihin siirtymisen ei nähty muuttavan mitään, sisältöjen jakautumiseen ei oltu tyytyväisiä kaikkien moduulien kohdalla ja vaativuustasojen katsottiin laskevan roimasti pakollisissa fysiikan moduuleissa verrattuna edelliseen lukion opetussuunnitelmaan. Tyytyväisiä oltiin varsinkin FY3- ja FY6-moduulien sisältöihin sekä FY6-moduulin siirtämiseen myöhäisempään vaiheeseen. Fysiikan opiskelun katsottiin antavan hyvät jatko-opintovalmiudet luonnontieteellisille aloille. Suurimpana huolenaiheena kuitenkin koettiin moduulien täydet sisällöt ja ajanpuute varsinkin FY3 - FY6 moduuleissa.