Tietokonekieltä kirjoittaessa tehdyt virheet : systemaattinen kirjallisuuskartoitus - Saarinen, Aleksi (2023)
Tietokonekielet ovat avainasemassa nykyajan jatkuvasti kasvavassa digitaalisessa maailmassa. Kaikki tietokoneilla ja älypuhelimilla käytettävät ohjelmistot, sovellukset ja palvelut ovat tavalla tai toisella linkittyneitä tietokonekieliin. Tietokonekielten kirjoittaminen on monimutkainen tehtävä, joka vaatii kirjoittajalta monimuotoista osaamista matemaattisella, loogisella ja usein liiketoiminnallisellakin tasolla. Kirjoittajalla on oltava kokemusta erilaisten kielten syntaktisista, semanttisista ja loogisista säännöistä. Tämän tutkielman tavoitteena on tarjota katsaus tutkittuun tietoon tietokonekielten kirjoittamisessa tapahtuvien virheiden saralla käyttäen systemaattisen kirjallisuuskartoituksen menetelmää. Kyseisestä aiheesta ei ole saatavilla aikaisempaa kartoitusta. Katsauksessa tarkastellaan saatavilla olevien tutkimusten määrää, millä foorumeilla tutkimuksia on julkaistu ja miten tutkimusten määrä on kehittynyt ajan saatossa. Vaikkakin tiedon määrä aihealueen parissa on lisääntynyt viimeisen kymmenen vuoden aikana, aihealueesta ei ole saatavilla tieteellistä tutkimusta kovinkaan laajasti. Tutkielma osoittaa, että aiheesta julkaistu tutkimus keskittyy suurimmilta osin tietokonekielten oppimiseen ja opettamiseen. Aiheesta tehtävä jatkotutkimus voi tarjota paljon uudenlaista tietoa eri taitojen opettamiseen, joita vaaditaan tietokonekielien kirjoittamiseen. Toisaalta laajempi tutkimus aiheen parissa voi edistää aloittelevien kirjoittajien työelämään siirtymistä ja tätä kautta auttaa myös yrityksiä rekrytoimaan valmiimpia osaajia.