Promoting sustainability in a construction company with the focus on competence development : perspectives of production - Koivisto, Sanna (2023)
Ilmastonmuutos ja muut globaalit kriisit vaikuttavat tänä päivänä laajasti liiketoimintaan, myös rakentamiseen. Kasvavat vastuullisuusvaatimukset luovat tarpeita monialaiselle osaamisen kehittämiselle niin liiketoiminnassa kuin muillakin yhteiskunnan alueilla. Organisaation kyvykkyys oppia luo pohjan systemaattiselle vastuullisuusosaamisen kehittämiselle yhdessä yksilöiden motivaation sekä johtamisen kanssa. Tapaustutkimus toteutettiin haastattelemalla pääosin rakennustuotannon johtamisen parissa työskenteleviä henkilöitä ja tutkimuksen tuloksena löydettiin osaamisen kehittämisessä huomioon otettavia taustalla vaikuttavia seikkoja, keinoja kehittää vastuullisuusosaamista sekä vastuullisuusosaamisen kehittämisen aihepiirejä rakennustuotannossa ja muualla organisaatiossa. Vastuullisuuden johtamisessa on tulosten mukaan huomioitava vuorovaikutuksellisuus, motivointi tavoitteiden kautta sekä johtamisen integroiminen liiketoimintaprosesseihin. Vastuullisuuden johtaminen on edellytys vastuullisuuden edistämiselle organisaatiossa, niin kuin myös vastuullisuusosaamisen kehittämiselle. Lisäksi tutkimuksessa tunnistettiin useita muita keinoja edistää vastuullisuutta, kuten sidosryhmiin vaikuttaminen sekä vastuullisuuden sisällyttäminen liiketoimintaprosesseihin. Vastuullisuuden saavuttamiseen rakennusalalla liittyy myös haasteita, kuten asiakkaiden asettamiin vaatimuksiin sitoutuminen, vaikka ne eivät yltäisi yrityksen omien vastuullisuustavoitteiden tasolle, sekä nopeasti kehittyvä kansallinen ja kansainvälinen vastuullisuuslainsäädäntö. Haastateltavat näkivät vastuullisuuden olevan tulevaisuudessa yhä vahvemmin liiketoiminnassa huomioitava näkökulma, jonka mukaisessa toiminnassa tapausyrityksen tulisi pyrkiä olemaan edelläkävijä.