Älypuhelimen käyttö ja ratkaisut arjen digitaalisessa tunnesäätelyssä - Majaneva, Mari-Anna (2023)
Jokainen ihminen säätelee päivittäin tunteitaan tiedostaen tai tiedostamattaan. Tutkimustietoa tunnesäätelystä on kertynyt runsaasti ja monialaisesti. Myös teknologian käytöstä on tullut arkista suurelle osalle ihmisiä ja teknologian vaikutuksia tunteisiin on tutkittu laajalti. Tunnesäätelyä teknologian avulla on kuitenkin havahduttu tutkimaan vasta hiljattain. On havaittu, että ihmiset käyttävät digitaalisia teknologioita, kuten älypuhelimia, säädelläkseen tunteitaan arjessaan. Tutkimustietoa on jo karttunut hieman siitä, miten digitaalista tunnesäätelyä toteutetaan. Vielä ei kuitenkaan ole käsitystä käyttäjien valitsemien teknologiaratkaisujen yhteydestä tunnesäätelyn toteutumiseen tai niiden hyödyistä tai haitoista. Tämän tutkielman avulla pyrittiin kartoittamaan ja tunnistamaan niitä älypuhelinten ratkaisuja, joita käyttäjät arjessaan hyödyntävät tunteidensa säätelyyn, sekä ymmärtämään, mistä syistä käyttäjät valitsevat tietyt älypuhelimen ratkaisut arkisen digitaalisen tunnesäätelynsä tueksi. Tässä yhteydessä ratkaisuilla tarkoitettiin sovelluksia, verkkosivustoja ja älypuhelimen ominaisuuksia. Tutkimus toteutettiin laadullisin menetelmin. Aineisto kerättiin anonyymisti vastattavalla verkkokyselyllä, joka sisälsi pääasiassa avoimia kysymyksiä. Kerätty aineisto koostui 27 henkilön vastauksista. Aineisto analysoitiin laadulliseen sisällönanalyysiin lukeutuvan teemoittelun keinoin. Digitaalisen tunnesäätelyn toteuttamista koskevat tulokset olivat linjassa sekä tunnesäätelyn että digitaalisen tunnesäätelyn nykyisen tutkimustiedon kanssa, ja vahvistivat olettamuksia tunnesäätelyn joustavuudesta. Digitaaliseen tunnesäätelyyn käytettyjen älypuhelimen ratkaisuista oli havaittavissa, että tapa käyttää älypuhelinta tunnesäätelyyn liittyi ratkaisun valintaan. Tässä aineistossa ratkaisujen koettuja hyötyjä tai haittoja ei voitu yhdistää yhtä selkeästi älypuhelimen käyttötapaan tai tiettyihin ratkaisuihin. Ratkaisujen koetuissa hyödyissä ja haitoissa ilmeni kuitenkin toistuvia teemoja. Älypuhelimen ratkaisuista tunnesäätelyn kannalta hyödyllisiksi koetuissa tekijöissä korostuivat etenkin sisällön käyttökelpoisuus ja valinnanvara. Haitallisiksi arvioiduista tekijöistä huomattavimmin nousi uuden tunnesäätelytarpeen teema. Vastaajien hyödyntämät ratkaisut eivät olleet suunniteltu ensisijaisesti tunnesäätelykäyttöön. Lisätutkimusta tarvitaankin, jotta teknologioiden suunnittelussa voitaisiin tiedostaa ratkaisujen vaikutukset käyttäjien tunnesäätelyyn.