Huumeiden käytön rangaistavuudesta luopumisen kehykset asiantuntijakirjoituksissa - Rautoja, Paula (2023)
Tässä maisterintutkielmassa tarkastellaan huumeiden käytön rangaistavuudesta luopumista eli dekriminalisaatiota konstruktivistisesta näkökulmasta. Huumeiden käyttöön liittyvät normit ja lainsäädäntö ovat ajassa muuttuvia konstruktioita, ja siirtymä huumeiden vastaisesta sodasta kohti dekriminalisaatiota on käynnissä. Asiantuntijat ovat tämän muutosprosessin keskiössä toimiessaan normiyrittäjinä ja käyttäessään yhteiskunnallisten ongelmien määrittelyvaltaa. Tutkielmani aineisto muodostuu Helsingin Sanomissa vuosina 2018–2022 julkaistuista dekriminalisaatiota käsittelevistä asiantuntijakirjoituksista. Tutkielman tarkoituksena on selvittää, ketkä käyttävät asiantuntijavaltaa osallistuessaan lehtikirjoitteluun. Tarkastelen Erving Goffmanin kehysanalyysin avulla sitä, millaiseksi sosiaaliseksi kysymykseksi huumeiden käytön rangaistavuudesta luopuminen kehystetään asiantuntijakirjoituksissa. Tutkimustulokseni ilmentävät asiantuntijuuden laajentumisen trendiä, sillä keskusteluun osallistuttiin monipuolisesti eri asiantuntijapositioista. Analyysissäni dekriminalisaatiokysymyksen tulkinnat näyttäytyvät kahtena toisilleen vastakkaisia kantoja edustavana kehysparina eli ihmisoikeus- ja moraalikehyksenä sekä tietoperustaisuus- ja porttiteoriakehyksenä. Tulokseni kuvastavat yhteiskunnallista jännitettä dekriminalisaatiokehitystä puoltavan liberaalin arvomaailman ja sitä vastustavan konservatiivisen ajattelutavan välillä.