"History Will Surely Nail Washington on the Pillar of Shame" : Foreign Policy Rhetoric of the Global Times - Laine, Kimmo (2023)
Tämä tutkielma analysoi Global Times -lehden englanninkielisen version retoriikkaa. Global Times on ulkopolitiikkaan keskittynyt tabloidi, joka on Kiinan kommunistisen puolueen pää-äänenkannattajan Kansan päivälehden omistuksessa. Global Times on tunnettu sen nationalistisista ja hyökkäävistä pääkirjoituksistaan, jotka usein huomioidaan länsimaalaisessa mediassa. Tutkielmassa tarkastellaan valikoimaa pääkirjoituksia vuodelta 2021 Chaïm Perelmanin retoriikkateorian avulla, yhdistettynä viimeaikaiseen akateemiseen ja muuhun kirjallisuuteen, jotka liittyvät käsiteltyihin aiheisiin. Global Times piti Yhdysvaltoja Kiinan suurimpana globaalina haasteena ja Washingtonin vaikutusvallan nähtiin olevan ratkaisevassa asemassa kansainvälisissä kysymyksissä ylipäätään sen ollessa ”takapiruna” kaikkien länsimielisten maiden takana. Kiinan nousu nähtiin vääjäämättömänä, samalla kun Yhdysvallat oli syvässä sisäisessä kriisissä. Sen ”hegemoninen” kansainvälinen asema oli myös heikentymässä, minkä perääntyminen Afghanistanista osoitti. Huomionarvoisesti Kiinan ja Yhdysvaltojen perinteiset roolit oli käännetty päälaelleen: Kiina esitettiin globalisaation, vapaakaupan ja kansainvälisen yhteistyön esitaistelijana, samalla kun Washington oli jakaantunut, itsekeskeinen ja lamaantunut. Kiina esitettiin omanlaisenaan demokratiana, joka oli päämäärätietoisempi kuin heikkenevä länsimainen demokratia. Kiinan menestys koronaviruksen vastaisessa taistelussa ja äärimmäisen köyhyyden poistamisessa lisäksi osoitti sen järjestelmän ylivertaisuuden. Siitä huolimatta Kiina noudatti kansainvälisiä pelisääntöjä, ylläpiti YK:n auktoriteettia ja ei pyrkinyt korvaamaan Yhdysvaltojen johtamaa kansainvälistä järjestystä, vaan sen sijaan se keskittyi vain omaan kehitykseensä.