1:1-opetuksen merkitys 7. luokan oppilaiden tieto- ja viestintäteknologian taitojen kehittymisessä - Lötjönen, Heini (2023)
Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, miten henkilökohtainen tietokone vaikuttaa 7. luokan oppilaiden tieto- ja viestintäteknologian (TVT) taitojen kehittymiseen 1:1-pilotin ensimmäisenä vuonna. 1:1-pilotissa kaikille pilottiryhmän oppilaille annettiin käyttöön henkilökohtainen kannettava Chromebook-tietokone. Lisäksi tutkimuksessa selvitettiin, miten opettajien digipedagogiset valinnat vaikuttavat oppilaiden TVT-taitojen kehittymiseen. Oppilaiden taitotasoa mitattiin suhteutettuna Kuopion TVT-opetussuunnitelman taitotasotavoitteisiin. Tämän lisäksi selvitettiin opettajien asenteita, taitotasoa ja digipedagogisia valintoja pilotin alussa ja lukuvuoden lopussa. Tutkielman teoriaosuus käsittelee tulevaisuuden osaamista, digitaalista kompetenssia Euroopan komission DigComp- ja DigCompEdu-viitekehysten avulla, tieto- ja viestintäteknologian hyödyntämistä peruskoulussa sekä 1:1-hankkeita.