Koettu resilienssi toimittajan työssä : kuinka toimittajat kuvaavat ammatissaan koettua työhyvinvointia - Kuparinen, Jesse (2023)
Tässä tutkimuksessa perehdyn siihen, mitkä asiat suojaavat media-alalla työskenteleviä työuupumukselta ja kuinka toimittajat itse omaa työssä jaksamistaan kuvaavat. Media-alalta on poistunut vuosikymmenessä satoja työntekijöitä ja toimitustyöt ovat tehostuneet. Samaan aikaan työuupumus alalla on lisääntynyt ja työn määrä kasvanut. Toistaiseksi on ollut vain vähän tutkimusta siitä, mitkä piirteet voivat työuupumukselta suojata. Tutkielman pohjana on 30 mediatyöläisen haastattelut, jotka toteutettiin osana Media Work 2030 - tutkimushanketta. Näiden haastatteluiden pohjalta mediatyöläiset tyypiteltiin neljään ryhmään: kiireestä nauttiviin multitaskaajiin (4), pedantteihin viimeistelijöihin (5), resilientteihin työn sopeuttajiin (9) ja kuluttaviin suorittajiin (4). Näitä tyypittelyjä puolestaan vertaan ja Media Work 2030 -hankkeen kyselytutkimuksen pohjalta tehtyihin tyypittelyihin. Ryhmistä kiireestä nauttivat multitaskaajat ja resilientit työn sopeuttajat lukeutuvat nykyisellä media- alalla voimavaratyyppeihin. Niihin lukeutuvilla ihmisillä näyttäisi olevan piirteitä, jotka suojaavat työuupumukselta ja voivat jopa edesauttaa työn imua. Sen sijaan pedanteilla viimeistelijöillä ja kuluttavilla suorittajilla on riskipiirteitä, jotka voivat olla edesauttamassa työuupumuksen syntymistä. Pro gradu -tutkimuksessa selvisi, että toimittajat tunnistavat alalle tyypillisen ongelman eli työuupumuksen. Moni kuitenkin kokee haastatteluissa sen koskevan lähinnä muita mediatyöläisiä. Lisäksi työn nähdään valuvan usein vapaa-ajalle. Siitä huolimatta moni journalisti aikoo haastattelujen mukaan jäädä alalle.