10-13-vuotiaiden lasten liikuntaharrastuneisuus ja sen yhteys minäkäsitykseen Kälviän kunnassa - Mäkinen, Minna (1994)
Myöhäislapsuudessa noin 8-12 -vuotiaana lasten elinpiiri laajenee kodin ulkopuolelle. Tämän ikäiset lapset tulevat usein ensimmäistä kertaa ohjatun liikuntatoiminnan piiriin, niin koulussa kuin urheiluseurassakin. Samaan aikaan lapset alkavat peilata omia kykyjään ja taitojaan suhteessa muihin. Fyysisellä toiminnalla on tärkeä rooli tavoiteltaessa hyväksyntää tovereiden tai vaikkapa valmentajan silmissä. 10-13- vuotiaina lapset elävät parasta motorisen kehityksen kautta, joten heidän fyysiset edellytyksensä toimia, harrastaa ovat paremmat kuin varhaisempina ikävuosina. Kokemukset joita tämän ikäiset lapset saavat liikunnasta, luovat pohjan heidän tulevalle liikunnanharrastukselleen.