Kokemuksia tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmasta Palvelukeskus Helsinki -liikelaitoksessa - Järvenpää, Taija (2023)
Pro gradu –tutkielmassani selvitän työntekijöiden kokemuksia työntekijöille tarkoitetusta tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmasta Palvelukeskus Helsinki -liikelaitoksessa. Taustoitan tutkielmaa kirjallisuudella tasa-arvosta, yhdenvertaisuudesta sekä tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmasta. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma tulee tehdä työpaikoilla, joissa työskentelee vähintään 30 henkeä. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman tarkoituksena on lisätä työpaikkojen monimuotoisuutta ja vähentää syrjintää. Suunnitelma nähdään toisaalta sosiaalisen oikeudenmukaisuuden toteutumisena mutta myös tuotantotaloudellisena hyötynä työpaikoilla. Palvelukeskus Helsinki –liikelaitoksessa tasa- arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma uudistettiin ja julkaistiin keväällä 2022. Haastattelin kesän 2022 aikana viittä työntekijää Palvelukeskus Helsingissä koskien tasa -arvo- ja yhden- vertaisuussuunnitelmaa. Haastattelut olivat puolistrukturoituja teemallisia asiantuntijahaastatteluja. Kaikki haastateltavat olivat esihenkilötehtävissä ja he olivat tutustuneet tasa-arvo- ja yhdenvertaisuus- suunnitelmaan ennen haastatteluja. Haastattelumateriaalin läpikäymiseen käytin teoriaohjaavaa sisällönanalyysiä. Haastatteluaineiston analysoinnin jälkeen määritin kolme teemaa, johon haastateltavat peilasivat kokemustaan tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmasta: 1. suunnitelmasta saadut konkreettiset työkalut, 2. kokemus tasa-arvon ja yhdenvertaisuus suunnitelman toteuttamisen haasteista, ja 3. suunnitelman avulla saavutettavat hyödyt. Kaiken kaikkiaan kokemus tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmasta oli positiivinen ja käytännönläheinen, vaikkakin omaan yksikköön ja resursseihin nähden sitä tuli soveltaa.