Interaktiotyökalun kehittäminen CinetCampus-videotuotantopalveluun - Nikula, Petri (2023)
Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksessa (KYC) on viime vuosien aikana siirrytty ensin läsnäololuennoista tallennettuihin luentoihin, jotka ovat nähtävillä luennon kanssa samanaikaisesti tai jälkikäteen, ja siitä seuraavaksi etukäteen tallennettuihin videoluentoihin, jotka jaetaan opiskelijoille nähtäville valittuna ajankohtana. Tänä päivänä läsnäololuentoja ei pidetä lainkaan vaan kaikki luennot on etukäteen nauhoitettuja luentoja. Tutkimuksissa viimeisen 30 vuoden aikana on huomattu videoihin liitetyn interaktiivisuuden nostavan oppimistuloksia merkittävästi. Tähän asti KYC:ssä luentovideoiden interaktiivisuus on rajoittunut mahdollisuuteen liikkua videon aikajanalla. Tämä tutkimus on kehittämistutkimus ja tavoiteena on tuottaa KYC:n it-yksikön luennoitsijoille interaktiivisuutta lisäävä työkalu käytössä olevaan CinetCampus-videotuotantopalveluun, joka on myös KYC:n it-yksikön itse kehittämä. Tutkimuksessa toteutettiin pilottia ja esimerkkiratkaisua, joka kartoittaisi mahdollisuuksia ja toisi esiin interaktiivisuuden potentiaalin opettajille. Työkalun avulla voidaan testata valitun ratkaisun käytettävyyttä ja soveltuvuutta interaktion tuottamiseen videoihin. Tutkimuksen tuotoksena saatiin työkalu CinetCampukseen, jolla luennoitsijat voivat lisätä luentovideoihinsa monivalintakysymyksiä ja ohjeen miten opiskelijan tulee monivalintakysymyksen kohdalla toimia. Kehittämistuotosta eli monivalintakysymys-työkalua arvioitiin KYC:n it-yksikön luennoitsijoiden toimesta ja he toivat esille sen, missä kohdin työkalu on toimiva ja mitä kehittämistä se vaatii. Kehittämistutkimuksen luonteeseen kuuluu, että kehittäminen etenee iteratiivisesti ja tämäkin kehittämistutkimus jättää jäljelle useita kehittämiskohteita seuraavaa kehittämiskierrosta varten.