Digitaalisen osaamisen merkitys pienille ja keskisuurille yrityksille - Haarala, Teemu (2023)
Tässä kandidaatin tutkielmassa selvitettiin kirjallisuuskatsauksen metodein, mikä merkitys digitaalisella osaamisella on pienille ja keskisuurille yrityksille (PK-yritykset). PK-yritysten haasteena on niiden niukat resurssit. Digitaalisten teknologioiden myötä ne kuitenkin pystyvät parantamaan merkittävästi suorituskykyään, joustavuuttaan ja kilpailussa menestymistä. Kirjallisuudessa tunnistettiin, ettei PK-yritysten heikko digitaalisten teknologioiden käyttöönottoaste johdu kuitenkaan korkeasta hinnasta tai teknologioiden saavutettavuudesta, vaan henkilöstön heikkolaatuisesta osaamisesta, mitä tarvitaan teknologioiden hyödyntämiseen. Digitaalinen osaaminen, myöhemmin digiosaaminen, on kirjallisuudessa tulkittu hyvin usealla tavalla, minkä vuoksi sitä jouduttiin selventämään tutkimuksessa. Digiosaamisella kuvataan siis niin teknisiä kuin organisatorisia tietoja, taitoja ja osaamista, joita tarvitaan digitoituvassa ympäristössä työskentelyyn. Tutkimuksessa usein todettiin digiosaamisen olevan merkittävää PK-yrityksille, jotta ne saisivat parhaimman hyödyn digitaalisten teknologioiden käytöstä. Digiosaamisen ansiosta myös työntekijät voivat lisätä joustavuutta, edistää muutososaamista sekä ymmärtää syvällisemmin digitaalisten teknologioiden käyttöä. Koska kirjallisuus on toistaiseksi vielä hyvin tuoretta, oli digiosaamisen kehittämisen käytännön sovellutuksista vielä niukasti tietoa. Kuitenkin tutkimuksessa havaittiin organisaatio- ja johtamiskulttuurilla olevan merkitystä digiosaamisen kehittymiseen. Johtajien myönteisen asenteen digiosaamista kohtaan nähtiin edistävän digitoitumista sekä henkilökunnan digiosaamisen kehittymistä organisaatiossa. Lisäksi organisaation keskeisiä arvoja tulisi olla halu oppia, jotta digiosaaminen kehittyisi. Nähtiin myös, että digitaalisella strategialla ja sen painopisteellä on merkitystä digiosaamisen kehittymiselle. Organisaation digiosaamisen kehittyminen nähtiin tapahtuvan tehokkaasti käyttötarkoituslähtöisen käyttöönoton seurauksena, mutta todettiin myös, että PK-yritysten digitoitumispyrkimyksiin voidaan tarvita kolmannen osapuolen tukea.