Frontal EEG asymmetry and skin conductance responses in lonely and non-lonely individuals to happy and neutral faces of another person - Mattila, Katri (2023)
Yksinäisyys on epämiellyttävä tila, jonka aiheuttamat negatiiviset tunteet aktivoivat yksilön motivationaalisia, käytöksellisiä ja kognitiivisia prosesseja. Yksinäisyys saa aikaan motivaation lähestyä uudelleen toisia ihmisiä, joka johtaa osallistavien vihjeiden etsimiseen ja sosiaalisten ärsykkeiden lähestymiseen. Toisaalta yksinäisyys vaikuttaa yksilön kognitiivisiin prosesseihin ja voi aiheuttaa negatiivista vinoumaa sosiaalisten vihjeiden tulkinnassa ja tätä kautta johtaa vuorovaikutuksen välttämiseen. Toisen henkilön kasvojen ilmeet ovat merkityksellisiä sosiaalisia vihjeitä, sillä ne viestivät sosiaalisista aikomuksista ja tunteista – tekijöistä, joiden havaitseminen vaikuttaa motivaatioon lähestyä tai välttää kyseistä henkilöä. Tässä tutkimuksessa tutkittiin yksinäisten ja ei-yksinäisten tutkittavien psykofysiologisia reaktioita toisen henkilön iloiseen ja neutraaliin ilmeeseen. Autonomisen hermoston viriämisen vasteita mitattiin ihon sähkönjohtavuuden mittareilla ja motivationaalisia taipumuksia arvioitiin EEG asymmetrian avulla. Näiden psykofysiologisten vasteiden odotettiin selittävän tutkittavien automaattisia reaktioita kasvojen ilmeiden ilmaiseviin sosiaalisiin vihjeisiin, joita yksinäiset ja ei-yksinäiset henkilöt saattavat prosessoida eri tavoin. Ihon sähkönjohtavuuden vasteet iloisiin kasvoihin olivat yksinäisillä sekä ei-yksinäisillä tutkittavilla korkeammat kuin neutraaleihin kasvoihin. Korkeampi autonominen viriäminen vastavuoroisessa vuorovaikutustilanteessa iloiseen verrattuna neutraaliin ilmeeseen voi ilmentää positiivisesti vaikuttavan emotionaalis-motivationaalisen vasteen voimakkuutta. Nämä vasteet olivat yksinäisillä vaimeampia ei-yksinäisiin verrattuna, joka heijastaa mahdollista negatiivista kognitiivista vinoumaa sosiaalisten ärsykkeiden tulkinnassa. Tässä tutkimuksessa ei havaittu iloisten ja neutraalien kasvojen ilmeiden tai yksinäisyyden vaikutusta frontaaliseen EEG alfa-asymmetriaan. Lisätutkimusta tarvitaan sen selvittämiseksi, voivatko kasvojen ilmeet moduloida yksinäisten ja ei-yksinäisten henkilöiden motivationaalisia taipumuksia EEG alfa-asymmetrialla mitattuna.