Pk-yritysten vero-osaaminen veroasiantuntijoiden näkökulmasta - Mällinen, Aleksi (2023)
Verotus koskettaa vahvasti jokaista yritystä sen kokoon katsomatta. Jokainen yritys kohtaa verotukseen liittyviä asioita halusipa tai ei. Jotta veroasioita voi käsitellä, täytyy ymmärtää, mitä ne tarkoittavat. Tässä tutkielmassa perehdytään pk-yritysten vero-osaamiseen sekä verotuksen monimutkaisuuteen. Tutkimuksen avulla pyritään selvittämään, minkälaista on pk-yritysten johtohenkilöiden vero-osaamisen taso sekä kuinka selkeää verotus on pk-yritykselle. Aiempien tutkimusten perusteella yrittäjät ja yrityksen johtohenkilöt omaavat varsin kehnot verotaidot. Tutkijoiden mukaan yrittäjillä voi olla suuriakin puutteita ymmärtää veroasioita. Verotus on aiemmissa tutkimuksissa nähty melko monimutkaisena. Tämän tutkimuksen aineisto kerättiin haastattelemalla kuutta veroasiantuntijaa heidän näkemyksistään yritysten johtohenkilöiden vero-osaamisen tasosta. Heiltä kysyttiin myös näkemystä verotuksen selkeydestä pk-yrityksen näkökulmasta. Haastattelut toteutettiin teemahaastatteluina. Aineiston analysointi toteutettiin teoriaohjaavaa sisällönanalyysiä käyttäen. Tutkimuksen tuloksena selvisi, että yrittäjillä on hyvin vaihteleva vero-osaamisen taso. Jotkut yrittäjät ovat hyvin valveutuneita verotuksen suhteen ja heitä ohjaa vahva oikein toimimisen halu. Yrittäjiltä löytyy herkkyyttä lainsäädäntöä kohtaan, mikä ohjaa toimimaan sääntöjen ja ohjeistusten mukaisesti. Osalla yrittäjistä oli kuitenkin havaittavissa selkeitä puutteita jopa verotuksen perusasioissa. Tuloksena ilmeni myös, että verotus näyttäytyy hyvin monimutkaisena tavalliselle yrittäjälle. Huomionarvoista tutkimuksessa oli, että verohallinnon ohjeistukset ovat kehittyneet valtavasti viime vuosikymmenien aikana. Yhteenvetona voidaan sanoa, että verotus on melko monimutkaista tavalliselle yrittäjälle, ja yritysten johtohenkilöiden vero-osaamisen taso on osittain kelvollisella ja osittain kehnolla tasolla.