Tietojenkalastelu ja siitä ilmoittaminen suomalaisessa it-alan organisaatiossa - Uurtimo, Justus (2023)
Tämän pro-gradu tutkimuksen tarkoituksena on tutkia sitä miten suomalaisen IT-alan organisaation työntekijät reagoivat saamiinsa tietojenkalasteluviesteihin. Tämän lisäksi tutkimuksessa pyritään selvittämään, onko tietojenkalasteluviestien kehittyneisyydellä vaikutusta siihen, luodaanko kalasteluviestistä ilmoitus ja vaikuttaako tietojenkalastelun onnistumiseen se, avataanko viesti mobiililaitteella. Tutkimus koostuu kirjallisuuskatsauksesta, sekä tutkimusosiosta, joka suoritettiin kenttäkokeena, jota täydennettiin kahden otoksen suhteiden testillä suoritettavalla data-analyysillä, sekä haastatteluilla. Tutkimuksen aineisto koostuu kahdesta tietojenkalasteluaallosta, sekä niiden jälkeen suoritetuista haastatteluista. Tietojenkalasteluaallot suoritettiin osana kohdeorganisaatioon tehtävää tietojenkalastelusimulaatiota. Osana tutkimusta suoritettujen tietojenkalasteluaaltojen, sekä haastatteluiden avulla voitiin saada laadullista ja määrällistä dataa henkilöiden toiminnasta saatuaan tietojenkalasteluviestin. Tässä tutkimuksessa kerätty data on laaja-alaista ja se on kerätty todenmukaisissa olosuhteissa. Osana tutkimusta päästiin myös haastattelemaan henkilöitä, jotka olivat saaneet tutkimuksen simulaatiossa lähetettyjä tietojenkalasteluviestejä. Tutkimuksen tulokset osoittivat, että ihmiset reagoivat monin eri tavoin vastaanottamiinsa tietojenkalasteluviesteihin ja organisaation sisällä kommunikoitiin monipuolisesti tietojenkalasteluviesteistä. Tutkimuksen tulokset osoittivat myös, että tietojenkalasteluviestin kohdentamisella oli vaikutusta siihen, oliko tietojenkalastelu onnistunutta. Tietojenkalastelun kohdentamisella ei tämän tutkimuksen tulosten perusteella ole vaikutusta siihen luodaanko kalasteluviestistä ilmoitus. Mobiililaitteen käyttämisen ja tietojenkalasteluviestin onnistumisen väliltä ei voitu tämän tutkimuksen perusteella vetää suoria johtopäätöksiä, sillä tietojenkalasteluviestejä avattiin hyvin harvoin mobiililaitteella, jonka vuoksi dataa siitä ei kertynyt tarpeeksi. Tätä tutkimusta voidaan soveltaa organisaatioiden sisäisten ilmoituskäytäntöjen, sekä muiden tietoturvamekanismien kehittämiseen. Tutkimusta voidaan myös hyödyntää tulevissa tietojenkalastelusimulaatioissa, sekä tietojenkalasteluun liittyvissä tutkimuksissa.